Andmekaitse inspektsioon leiab, et sideandmed peaksid jääma varjatuks

, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto on illustratiivne.
Foto on illustratiivne. Foto: Marko Saarm

Rahandusministeeriumi plaan anda maksuametile õigust kontrollida sideteenuse kliente ning arveid ei leidnud andmekaitse inspektsiooni toetust. 

Maksukorralduse seaduse muudatuse eelnõuga nähakse ette ka elektroonilise side seaduse täiendamine kohustusega anda MTA-le andmeid sideteenuse osutaja kliendi ja tema arvete kohta.

Kõnealune sideandmete säilitamise säte ESS-s põhineb EL direktiivil 2006/24/EÜ (millega muudeti direktiivi 2002/58), kuid 2014. a otsustas Euroopa Kohus (kohtuasjadega C-293/12 ja C-594-12), et nimetatud säte direktiivis on õigusvastane.

«Sellest tulenevalt leiame, et olukorras, kus sideandmete säilitamise kohustuse saatus üleüldiselt on lahtine, ei tohiks astuda samme nende andmete kasutusala laiendamiseks,» leidis inspektsioon kirjas. «Samuti märgime, et väljend «teenuse eest esitatud arve andmed» on ebaselge.»

Kliendile esitatud arve võib sisaldada erineva detailsusastmega mitmeid andmeid tarbitud sideteenuse sisu kohta.

«Teeme ettepaneku jätta elektroonilise side seaduse muudatused eelnõust välja,» lõpetas inspektsioon. 

Täispikka kirja saab lugeda siit

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles