12 raamatut, mida Facebooki juht soovitab kõigil lugeda

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mark Zuckerberg
Mark Zuckerberg Foto: SCANPIX

Sotsiaalvõrgustiku Facebook asutaja ja tegevjuht Mark Zuckerberg on lubanud lugeda sel aastal iga kahe nädala kohta vähemalt ühe raamatu. Business Insider vahendab raamatusoovitusi, mida ta on sotsiaalvõrgustikupõhises raamatuklubis «A Year of Books» jaganud.

1. «Muqaddimah» (1377). Varajane vaade üldajaloole, autoriks Põhja-Aafrika ajaloolane Ibn Khaldūn.

«Kuigi 700 aastat kestnud progressi jooksul on mitmed asjad, mida toona usuti, ümber lükatud, on siiski väga huvitav näha, mida sellel ajal mõisteti ning milline oli üldine maailmavaade,» kommenteeris Zuckerberg.

2. «Sapiens» (2014). Homo sapiensi arengu ülevaade – korilasest kuni «tulevikujumalani», autoriks Heebrea ülikooli ajaloolane Yuval Harari.

«Kui «Muqaddimah» oli 14. sajandi intellektuaali arusaam ajaloost, siis «Sapiens» on selle tänapäevane vaste,» kirjutas Zuckerberg.

3. «The New Jim Crow» (2010). Raamatus väidetakse, et sõda narkokaubandusele USAs on loonud olukorra, kus mittevägivaldsed mustanahalised mehed on vanglates üleesindatud ning vabadusse naastes koheldakse neid teise klassi kodanikena. Autoriks Ohio ülikooli juuraprofessor Michelle Alexander.

«Ma olen viimasel ajal huvitunud kriminaalsüsteemi reformi uurimisest ja seda raamatut soovitasid mulle inimesed, keda ma usaldan,» kommenteeris Zuckerberg.

4. «The End of Power» (2013). Ajalooline ülevaade võimu liikumisest valitsuste, sõjaväeliste jõudude ja suurkorporatsioonide käest inimeste kätte. Autoriks endine Maailmapanga direktor Moisés Naím.

«Ma usun sügavalt trendi, mille järgi saavad tavainimesed enda kätte üha rohkem võimu,» kirjutas Zuckerberg.

5. «Creativity, Inc.» (2014). Animatsioonistuudio Pixar ajalugu. Autoriks on Pixari kaasasutaja Ed Catmull.

«Mulle meeldib lugeda inimeste kogemustest, kes on üles ehitanud suurepäraseid ettevõtteid nagu Pixar ning au sees hoidnud innovatsiooni ja loomingulisust,» kommenteeris Zuckerberg.

6. «The Better Angels Of Our Nature» (2011). Uuring sellest, kuidas vägivaldsus on aja jooksul vähenenud, kuigi üleüldine meediakajastus viitab vastupidisele. Autoriks Harvardi ülikooli psühholoog Steven Pinker. Sama raamatut soovitab ka maailma rikkaim inimene, Microsofti asutaja Bill Gates.

7. «On Immunity» (2014). Põhjalik ülevaade vaktsineerimise vajalikkusest. Autoriks Eula Biss.

«See raamat uurib põhjusi, miks mõned inimesed on vaktsineerimise vastu, ja selgitab seejärel loogiliselt, miks nende kartused on asjatud ning vaktsiinid on vajalikud ja ohutud,» kirjutas Zuckerberg.

8. «The Player of Games» (1988). Ulmeraamat, milles kirjeldatakse olukorda, kus kõrgtehnoloogia suudaks katta kõiki inimtsivilisatsiooni vajadusi. Autoriks Iain M. Banks. Sama raamat on ka Tesla Motorsi ja SpaceXi asutaja Elon Muski üks lemmikutest.

9. «Gang Leader for a Day» (2008). Raamatus kirjeldatakse radikaalset sotsiaaleksperimenti, mille käigus autor, praegune Columbia ülikooli sotsioloogiaprofessor Sudhir Venkatesh imbus 1990ndatel ühte Chicago tänavajõuku.

«Mida rohkem on meil võimalusi oma vaatenurki kuuldavaks teha, seda rohkem on meil üksteise vastu empaatiat ja seda rohkem me austame üksteise õigusi,» kommenteeris Zuckerberg.

10. «The Structure of Scientific Revolutions» (1962). Ülimõjukas teos, mis annab ülevaate teaduse mõjust moodsale maailmale. Autoriks füüsik Thomas S. Kuhn. Selles raamatus kasutati esimest korda väljendit «paradigma nihe», millega sooviti kirjeldada radikaalseid muutusi teadusmaailma alustes, näiteks kvantfüüsika mõju Newtoni mehaanikateooriatele.

11. «Orwell's Revenge» (1994). George Orwelli «1984» mitteametlik järg, kus kirjeldatakse interneti ja kommunikatsioonitehnoloogiate mõju inimeste vabadusele. Autoriks Manhattani instituudi teadur Peter Huber.

«Vaadates praegu, kuidas asjad on arenenud, on Huberi ilukirjandus kirjeldanud üsna täpselt seda, kuidas tööriistad nagu internet on inimeste heaolu parandanud,» kommenteeris Zuckerberg.

12. «Energy: A Beginner's Guide» (2006). Teos annab ülevaate energia olemusest ning sellest, kuidas tulevikus kasutada efektiivsemaid ja keskkonnasäästlikumaid kütuseid. Autoriks Manitoba ülikooli professor Vaclav Smil.

«See raamat käsitleb energia toimimist, tootmist ja kasutamist puudutavaid olulisi teemasid ning seda, kuidas see kõik mõjutab kliimamuutusi,» kirjutas Zuckerberg.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles