USA osariik lubab seitsmepäevast töönädalat

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Scott Walker
Scott Walker Foto: SCANPIX

Wisconsini osariigi hiljutise seadusemuudatuse järgi ei ole tehase- ja jaekaubanduse töötajatel enam kohustust nädalas vähemalt ühel päeval puhata ehk nüüdsest on neil lubatud töötada seitse päeva nädalas, kirjutab Business Insider.

Seadusemuudatuse võttis ühes osariigi eelarve kinnitamisega vastu Wisconsini osariigi kuberner Scott Walker, kes ühtlasi on ka üks pretendente vabariiklaste presidendikandidaadi kohale.

Senise piirangu kaotamine tähendab, et tööandjatel on nüüdsest võimalus paluda töötajatel tööpostil olla ilma ühegi puhkepäevata nädalas ning töötajatel on võimalus sellega nõustuda või sellest keelduda. Muudatus peaks kasu tooma tööandjatele, kes pääsevad lisatööjõu palkamise kuludest, kuna lisatöö on võimalik jaotada juba olemasolevate töötajate vahel ära.

Samas on otsus saanud majandus- ja tervishoiuringkondadest ka teravat kriitikat, kuna väidetakse, et puhkeaja puudumine hakkab pikas perspektiivis mõjutama töötaja tervist ja produktiivsust ning kokkuvõttes ka ettevõtte majandustulemusi.

«On olemas väga head tervise ja turvalisusega seotud põhjused, miks inimesed ei peaks töötama nii palju tunde või päevi järjest ilma puhkeajata,» kommenteeris Penn State Abingtoni ülikooli majandusprofessor Lonnie Golden, kes avaldas hiljuti uuringu tööaja mõjust produktiivsusele. Golden leidis, et töötamine rohkem kui 48 tundi nädalas hakkab tõsiselt mõjuma inimeste vaimsele ja füüsilisele tervisele, mis omakorda vähendab nende tootlikkust ja moraali.

Tema sõnul võivad paljud Wisconsini sinikraed hakata tegema nädalaid järjest 11-tunniseid tööpäevi, mis tähendab, et nad riskeerivad oma tervise ja tulemustega.

«Suurem probleem on see, et need inimesed, kes töötavad nendes tingimustes – seitse päeva nädalas – ei ole piisava puhkeaja puudumise negatiivsest mõjust isegi teadlikud.»

Teiste sõnadega – kui neil on võimalus töötada rohkem ja teenida rohkem, võivad nad sellest kinni haarata – kahjustades ennast ja ettevõtet.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles