Venemaa asutab oma reitinguagentuuri

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gazprombanki esimene asepresident Jekaterina Trofimova asub juhtima Venemaal asutatavat reitinguagentuuri.
Gazprombanki esimene asepresident Jekaterina Trofimova asub juhtima Venemaal asutatavat reitinguagentuuri. Foto: Konstantin Chalabov / RIA Novosti

Venemaa on asutamas oma krediidireitinguagentuuri, et paremini vastu seista «geopoliitilistele riskidele». Nimelt alandasid kaks kolmest ülemaailmsest reitinguagentuurist, Moody's ja S&P, riigi reitingu aasta alguses n-ö «rämpsu» tasemele.

Uue reitinguagentuuri algkapital on kolm miljardit rubla (47 miljonit eurot) ja selle osanikud on kommertspangad, kindlustusfirmad ja varahaldusettevõtted, teatas Venemaa keskpank oma kodulehel. Ükski osanik ei saa suuremat osalust kui viis protsenti.

Aktsiate märkimine on planeeritud augustisse, agentuur on plaanis asutada aasta lõpuks.

Agentuuri asub juhtima Jekaterina Trofimova, praegune Gazprombanki asepresident ning varasem Standard&Poor'si Pariisi filiaali Venemaa ja endiste Nõukogude Liidu riikide osakonna majandusanalüütik.

«Reitinguagentuurid moodustavad tähtsa osa finantsturu taristust, nende tegevus peab muu hulgas ka vastu pidama geopoliitilistele riskidele,» seisab Vene keskpanga avalduses.

Jaanuaris alandas Standard&Poor's Venemaa riigireitingu spekulatiivsele tasemele BB+, veebruaris alandas riigi reitingu alla investeerimistaset ehk nn «rämpsu» tasemele Ba1 teine reitinguagentuur Moody's. Ainsana on Venemaa krediidireiting «rämpsu» tasemest kõrgemal Fitchil (BBB-).

1994. aastal asutas oma reitinguagentuuri Hiina. Dagongi -nimelise agentuuri loomise üks põhjus oli samuti rahulolematus Lääne suurte agentuuride tegevusega, kes hiinlaste arvates ei hinnanud Hiina asutuste krediidikõlblikkust päris sama mõõdupuuga kui Lääne puhul. Venemaa riigireiting Dagongi hinnagul on A stabiilse väljavaatega, sama mis Eestilgi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles