Morgan Stanley: nafta hinna krahh võib olla 45 aasta rängim

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Daqingi naftamaardla Kirde-Hiinas.
Daqingi naftamaardla Kirde-Hiinas. Foto: Xinhua / Sipa USA

Morgan Stanley analüütikud on seni olnud nafta hinna teemal meelestatud pessimistlikult, tõmmates paralleele varasemate ränkade hinnakrahhidega. Praegune madalseis võib nende hinnangul viia sama hullu turu kokkuvarisemiseni, kui oli 1986. aastal. Vähemalt seni hindasid nad olukorda nii. Sel nädalal korrigeerisid panga analüütikud aga oma seisukohta – krahh võib tulla isegi hullem, vahendab Bloomberg.

Viimase ajani oli usk nafta hinna taastumisse päris suur, kirjutasid panga analüütikud sel nädalal investoritele saadetud ülevaates. See usk põhines neljal eeldusel, millest on täitunud seni ainult kolm.

Esimene eeldus: nõudlus kasvab. Teoreetiliselt pidid aasta alguse madalad hinnad tõstma nõudlust, sest odav nafta tähendab odavamat tootmist ja odavamat transporti. See eeldus on ka täitunud. Hoolimata Hiina kasvu pidurdumisest on nõudlus kasvanud 1,6 miljoni barreli jagu päevas võrreldes mulluse keskmisega.

Teine eeldus: investeerimine uutesse naftamaardlatesse väheneb. Odavama nafta hinna puhul pole naftafirmadel enam palju raha uute maardlate avastamiseks ja kasutusse võtmiseks, mis tähendab kokkuvõttes väiksemat tootmiskulu. Ka see eeldus täitus – oktoobrist saadik on uutesse leiukohtadesse paigaldatud puurtornide arv vähenenud 42 protsenti. 70 000 naftatööstuse töölist üle maailma on kaotanud töö ja noteeritud naftafirmad on vähendanud investeeringuid 129 miljardi USA dollari jagu.

Kolmas eeldus: aktsiahinnad püsivad madalad. Sellal kui turg ennast ümber korraldab, peaksid naftafirmade aktsiate hinnad püsima madalal, et oleks baas tugevaks tõusuks. Seegi eeldus on täitunud, naftafirmade aktsiad on praegu 35 aasta madalaimal tasemel.

Neljas eeldus: naftavarud peaks hakkama kahanema. Kui nõudlus on suur ja uute maardlate kasutuselevõtt kõvasti kahanenud, peaks varud ka vähenema. Aga vaat seda pole juhtunud. Kui USA tootmise kasv on nüüd soikunud, võttis OPEC turusolkimise teatepulga üle. Aasta algusest on OPEC lisanud tootmist 1,5 miljoni barreli võrra päevas 32 miljoni barrelini.

Praegu püsib Morgan Stanley veel oma algse ennustuse juures, et nafta hind hakkab taastuma. OPECil ei ole eriti palju rohkem kasutamata tootmismahtu. Kuid teine võimalus on, et turule lisandub veel rohkem tootmismahtu Iraani sanktsioonide eemaldamise ja Liibüa probleemide lahenemisega. Isegi USAs võib tootmine kasvada.

Sel juhul ennustavad Morgan Stanley analüütikud, et nafta hinna madalseis kestab veel vähemalt kolm aastat ning krahh on «kindlasti hullem kui 1986. aastal». «Sel juhul ei ole ajaloost võtta enam ühtki näidet, mis edasi saama hakkab,» kirjutavad nad oma analüüsis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles