Rohkem kui miljon eurot maksnud Kose alajaam alustas tööd

Andres Einmann
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kose alajaam
Kose alajaam Foto: Tiit Mõtus

Võrguettevõte Elektrilevi pingestas 1,06 miljonit eurot maksnud uue Kose piirkonnaalajaama, tänaseks on kõik liinid ühendatud uue alajaamaga ning objekti lõpliku valmimiseni on jäänud vaid vana alajaama lammutustööd ning korrastada uue alajaama ümbrus.

Alajaama ehitustööde käigus valmis kaasaegne alajaamahoone, kuhu paigaldati uus jaotusseade ning automaatika- ja juhtimisseadmed, mis võimaldavad kõiki lülitamisi teha distantsilt ja oluliselt lühendada rikete avastamise ja kõrvaldamise aega.

«Vanad seadmed ei taganud enam piisavalt võimsusi tarbimise kasvuks ega võimaldanud kiire arenguga piirkonnas uute tarbijate liitumist elektrivõrguga,» selgitas uuenduste vajalikkust Elektrilevi projektijuht Karl Selgmäe. «Uus alajaam on võrreldes eelnevaga justkui infotehnoloogia kontrollkeskus, mida dispetšer saab oma töölaua tagant lahkumata täielikult juhtida. Liinide ümberlülitamisi saab teha paari klikiga ning samuti on dispetšeri arvutiekraanilt näha kogu rikete- ja tarbimisinfo, mis võimaldab elektrivõrku kiiresti ja efektiivselt juhtida,» lisas ta.

Kose 35/10 kV piirkonnaalajaam on Harju maakonna üks tähtsaim elektrivõrgu sõlmpunkt. Uus alajaam parandab elektrivarustuskindlust ligi 2400 majapidamisel ja ettevõttel Kose, Anija, Raasiku, Rae ja Albu vallas.

Kose alajaama uuendamise töid teostab ABB. Kõikide töödega plaanitakse jõuda lõpule ja objekt Elektrilevile üle anda septembri lõpus.

Elektrilevi on suurim jaotusvõrguettevõte Eestis enam kui 30 võrguettevõtte seas. Elektrilevi haldab ligikaudu 64 000 kilomeetrit elektriliine ja 24 000 alajaama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles