Kuidas Syriza drahmi tagasi tuua tahtis

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kas uued drahmid on juba trükis?
Kas uued drahmid on juba trükis? Foto: SCANPIX

Arreteerida keskpanga kuberner. Teha tühjaks rahakeldrid. Paluda abi Moskvalt. 

Te lugesite punkte salaplaanist, mida haudus võimuerakonna Syriza vasaktiib, et Kreeka drahmi peale tagasi tuua.

Samme arutati 14. juulil mitteesindusliku Ateena linnaosa hotellis Oscar pärast Euroopa Liidu tippkohtumist, kus Kreeka kreeditoride surve all kokku varises.

Paljud parteis olid asetleidnust nördinud ja meeleheitel, kirjutab Financial Times.

Plaani tõid päevavalgele intervjuud koosolekul osalenud isikutega, samuti kõrgete Kreeka ametnike ning ajakirjanikega, kellele sündmuste kohta üksikasju lekitati.

Kava annab aimu manöövritest Syriza liikmeterohkes tiivas, mis on otsustanud taastada maal oma raha ning suurendada riigi kontrolli omaenda majanduse üle.

Fraktsiooni liider on endine energia- ja keskkonnaminister Panayotis Lafazanis, kes kaotas oma koha, kui oli hääletanud abipaketiga seotud reformide vastu.

«Loomulikult oli hetk väga pingeline,» kirjeldas koosoleku algust üks Syriza aktivist. «Aga samuti oli toas tõelist revolutsiooni vaimu.»

Lafazanis ütles koosolekul, et keskpanga keldritest võetud väidetavalt 22 miljardi euroga oleks saanud maksta pensione ja riigipalku ning varustada Kreekat toidu ja kütusega, seni kuni käivad ettevalmistused uue drahmi kasutuselevõtuks.

Keskpank oleks võetud valitsuse kontrolli alla. Vastupanu korral oleks kuberner Giannis Stournaras arreteeritud.

Keskpanga kinnitusel on keldrites kahjuks siiski vaid 10 miljardit eurot. Sellega püsiks riik pinnal vaid paar nädalat. Ühtlasi oleks Euroopa Keskpank kuulutanud Kreeka eurod kõlbmatuteks ning «kõik nende kasutajad oleksid riskinud arreteerimisega raha võltsimise eest,» kinnitas kõrge keskpankur.

Arvestades peaministri Alexis Tsiprase ja teiste juhtivate valitsustegelaste kommunistlikku tausta, usuti Ateenas, et neil olnuks hõlbus saada Vene presidendilt Vladimir Putinilt 5 kuni 10 miljardit dollarit toetust.

Alates Syriza võimuletulekust jaanuaris külastas Lafazanis Tsiprase esindajana Moskvat kolm korda. Kursisolevate allikate andmetel lootis ta saada ettemaksena vähemalt 5 miljardit eurot gaasitransiidi eest. Nädal enne ELi tippkohtumist lükkasid venelased aga diili tagasi.

Lafazanis ei reageerinud korduvatele palvetele teemat kommenteerida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles