Migrandikriisist lõikab kasu maffia

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Migrandid Palermo sadamas bussi peale minemas pärast Itaalia mereväe aluse Dattilo pealt mahatulekut
Migrandid Palermo sadamas bussi peale minemas pärast Itaalia mereväe aluse Dattilo pealt mahatulekut Foto: SCANPIX

Itaalia organiseeritud kuritegevus on avastanud uue tuluallika, milleks on Põhja-Aafrika kaudu üle Vahemere saabuvad migrandid.

Migrantide teenindamine ja toitmine võib minna Itaalia valitsusele maksma suisa 800 miljonit eurot aastas, kirjutab Financial Times – üksikisikutele, ettevõtetele ja mittetulundusühingutele antakse nende eest hoolitsemiseks kuni 35 eurot isiku kohta päevas.

Summa sisse kuulub ka 2 eurot ja 50 senti taskuraha, mis tuleb maksta migrantidele otse peo peale.

Sellised summad on osutunud maffiale vastupandamatuks, kinnitavad Itaalia prokurörid ja aktivistid, kelle sõnutsi on kriminaalsed rühmitused suutnud mitmel markantsel puhul lepinguid enda kasuks kallutada.

«See on väga laialtlevinud probleem. Migrantide vastuvõtust on kujunenud suur bisnis,» ütleb maffia-vastase organisatsiooni Liberia esindaja Gabriella Stramaccioni. «Me usume, et kaasatud on mitmed keskused, mitmes linnas.»

Läinud aastal avalikustas Itaalia politsei vasakpoolsete vaadetega ühiskonnaaktivisti Salvatore Buzzi salvestatud telefonikõne, kes mainis: «On teil aimu ka, kui palju ma immigrantide pealt teenin? Narkotsid toovad palju vähem sisse.»

Mullu detsembris jõudsid Itaalia prokurörid jälile pealinnas tegutsevale rühmitusele Mafia Capitale, mis väidetavalt on pidanud koostöös kohalike poliitikute ja valitsusametnikega «kooperatiive» ehk heategevuslikke gruppe, mis teenisid nende huve.

Lähedastes sidemetes selliste gruppidega süüdistatakse teiste hulgas ka Buzzit.

Rooma peaprokuröri Giovanni Salvi sõnutsi ongi kõige ehmatavam, et «ekspluateerimisega» tegelevad nüüd ka valitsusvälised organisatsioonid ehk vabaühendused.

«Neid esindasid suhtlemisel valitsusametnikega inimesed, kes näisid olevat tulvil väärtusi, mis tõmbas kaitsemehhanismid maha,» ütles ta. «Aga siis selgus, et see võrgustik oli pelgalt raha tegemise viis.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles