Globaalne keskklass on pigem unistus kui reaalsus

, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Selle sajandi esimene kümnend on näinud vaeste vähenemist ning enam inimesi, kui iial varem, kuulub maailma mõistes keskklassi. Ent globaalse keskklassi tõus võib olla siiski pigem unelm kui reaalsus. 

2011. aastal elas 53 protsenti inimekonnast madala sissetulekuga peres, sellal kui keskklassi kuulus vaid 13 protsenti, näitab Pew Research analüüs. Ning kuigi keskklassi kuuluvate inimeste arv aastatel 2001 kuni 2011 kasvas, toimus see siiski vaid teatud piirkondades – Hiina, Lõuna-Ameerika ja Ida-Euroopa. Kagu-Aasia, Aafrika ja Kesk-Ameerika sarnast kasvu ei näinud. 

Ent isegi hiljuti keskklassi jõudnud inimesed nautisid lääne mõistes tagasihoidlikku elustandardi – selle jaoks peaks neljaliikmelise pere aastane sissetulek olema 13 200 kuni 26 300 eurot. USA vaesuspiir on 20 700 eurot. 

Samal ajal sissetulekute lõhe arenenud ning arenevate riikide vahel peaaegu ei vähenenud. Aastal 2001 elas 91 protsenti suure sissetulekuga inimestestest Põhja-Ameerikas ja Euroopas. Kümme aastat hiljem oli see 87 protsenti. 

Vaata siit, kus sina globaalses mõistes oled. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles