Säästud kasvavad laenudest kiiremini

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Pank.
Eesti Pank. Foto: SCANPIX

Majapidamiste sissetulekud ja säästud kasvavad endiselt laenukohustustest kiiremini, teatas Eesti Pank.

Suurenenud sissetulekute toel kasvasid majapidamiste omanduses olevad sularaha ja hoiused aastaga ligikaudu üheksa protsenti 6,3 miljardi euroni, samal ajal kui laenukohustused kasvasid 3,5 protsenti 7,8 miljardi euroni.

Eesti Panga ökonomisti Taavi Raudsaare sõnul on mõnevõrra kiirenenud nii pikaajaliste eluasemelaenude kui ka lühiajaliste laenukohustuste kasv.

Majapidamiste võlakoormus kasutatava tulu suhtes vähenes ja püsis sisemajanduse kogutoodangu (SKT) suhtes 40 protsenti juures.

Ettevõtete võlakohustuste kasv pidurdub. Kui kvartali võrdluses peatus võetud laenude ja väljastatud võlakirjade mahu kasv 2015. aasta esimese kvartali lõpuks, siis aasta võrdluses ulatus kasv ligikaudu nelja protsendini.

Väikse investeerimisaktiivsuse tõttu on vähenenud pikaajaliste laenude maht, seda nii Eesti finantssektorist kui ka välismaalt võetud laenude puhul.

Ettevõtete omakapital vähenes esimeses kvartalis veidi, teatas keskpank. Vähenenud kasumite ja suhteliselt suurte dividendimaksete tõttu on vähenenud ka reinvesteeritud kasum ja peatunud on majanduskriisi järgne kiire omakapitali kasv. Rahvusvahelises võrdluses on Eesti ettevõtlussektori omakapitali tase siiski Raudsaare sõnul üsna kõrge.

Nagu viimasel viiel aastalgi, paigutasid või tagastasid Eesti residendid välismaale endiselt rohkem raha kui sealt kaasasid. See tuleneb Raudsaare sõnul asjaolust, et Eesti residendid säästsid esimeses kvartalis ikka veel rohkem kui investeerisid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles