IMF: Jaapan peab jätkama võitlust deflatsiooniohuga

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaapan
Jaapan Foto: SCANPIX

Rahvusvahelise Valuutafondi (IMF) hinnangul on Jaapani peaministri Shinzō Abe majanduspoliitika küll edukalt käivitunud ning andnud selgeid tulemusi, ent riik peab siiski edasi võitlema deflatsiooniohuga ja kasvatama majandust.

Abe kolmaosaline kava rakendada rahamahupoliitikat, paindlikku eelarvepoliitikat ja struktuurireforme on andnud selge tulemuse, seda eriti varasemate pisisammudega võrreldes. Siiski on hoolimata esialgsetest positiivsetest tulemustest riigi majandus kasvanud vaid protsendi võrra ning jätkuvalt on kõrge deflatsioonirisk, selgub IMFi Aasia majanduse ülevaatest.

«Osaliselt on [aeglase majanduskasvu] taga välised mõjurid, sealhulgas aeglane maailmamajanduse kasv ja toorainehindade järsk langus,» ütles IMFi Aasia ja Vaikse ookeani riikide osakonna asedirektor Kalpana Kochhar fondi teatel. Sel aastal peaks majandus kasvama 0,8 ja järgmisel aastal 1,2 protsenti, ent seda vaid juhul, kui reaalpalga kasv toetab tarbimist ning äriinvesteeringute maht kasvab, märgib IMF.

Siiski on riskid kõrged ja selgelt allapoole, muuhulgas seoses shunto-läbirääkimiste [igakevadised palgakõnelused Jaapani tööandjate ja ametiühingute vahel – BNS] pettumustvalmistavate tulemustega, märkis Kochhar. Samuti on Jaapani ees ka lühiajalised riskid nagu Hiina ja USA oodatust väiksem majanduskasv ning võimalik jeeni kallinemine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles