KredEx lisas Balti innovatsioonifondi kuus miljonit

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
KredEx.
KredEx. Foto: Tairo Lutter

Täna suurendasid Balti Innovatsioonifondi (BIF) asutajad fondi mahtu 30 miljoni euro võrra, millest kuus miljonit andis Eesti rahastamisasutus KredEx.

BIFi mahu suurendamine 30 miljoni euro võrra tähendab seda, et Balti riikides saavad ettevõtted järgneval 5–7 aastal kasutada täiendavalt 100 miljoni euro ulatuses era- ja riskikapitali, teatas KredEx.

KredEx koos Läti ja Leedu analoogsete rahastamisasutustega on seni investeerinud BIFi igaüks 20 miljonit eurot ning Euroopa Investeerimisfond (EIF) 40 miljonit. Tänases rahastamisringis lisas iga Balti partner kuus miljonit ning EIF 12 miljonit – seega jäid proportsioonid KredExi kommunikatsioonispetsialisti Tarmo Seliste sõnul samaks.

BIFi raames on siiani tehtud neli otsust investeerida era- ja riskikapitalifondidesse. Kaks fondi, BPM Mezzanine Fund ja BaltCap Private Equity Fund II on juba tegutsevad fondid, teised kaks – Livonia Partners Fund ja Karma Ventures Fund – käivitatakse hiljem sellel aastal.

Nelja fondi vaba raha ulatub hinnanguliselt vähemalt 270 miljoni euroni, sest lisaks BIFi investeeringule on fondidesse märkimisväärselt panustanud ka erapensionifondid.

Kuna senised investeeringud kasutavad ära peaaegu kogu BIFi mahu, kuid turul on KredExi teatel täiendav potentsiaal olemas, alustas EIF tänavu Balti investoritega kõnelusi mahu suurendamiseks.

Täna lisatud 30 miljoniga plaanitakse rahastada veel vähemalt üht fondivalitsejat, kelle, nagu eelmisedki, valib EIF. Fondivalitsejalt oodatakse vähemalt samas mahus erakapitali kaasamist. «Lõplik erasektori panus selgub pärast fondi kokkusaamist,» ütles Seliste.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles