Toorainete hinnad langesid 13 aasta madalaimale tasemele

Tõnis Oja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maisi tulevikutehingute maakler Kelly King-Taylor Chicago tulevikutehingute börsil.
Maisi tulevikutehingute maakler Kelly King-Taylor Chicago tulevikutehingute börsil. Foto: SCANPIX

Erinevate toorainete hinnad, alates naftast ja kullast ning lõpetades puuvilla ja suhkruga on langemas üha suurema kiirusega, sest USA keskpank (Föderaalreserv) on esimest korda pärast kaheksa aastat kestnud vaheaega tõstmas baasintressi.

Kuna toorainetega kaubeldakse dollarites ning selle kurss tõuseb, on toormed muutumas mittedollarimaades suhteliselt kallimaks. Lisaks kaubeldakse toorainetega peamiselt finantsvõimendusega ehk peamiselt laenuraha eest.

Eile langes kulla hind 2,2 protsenti viie aasta madalaimale tasemele, toorsuhkru hind 4,4 protsenti madalaimale tasemele alates 2009. aasta jaanuarist.

Maailma suurim suhkrutootja on Brasiilia ning selle valuuta, reaal, on USA dollari suhtes nõrgenenud sel aastal 17 protsenti.

Toorainete müügilaine on eriti tugevasti mõjutanud kulla hinda, mis on oma tipust 2011. aasta augustis odavnenud 40 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles