Lõputu õudus: kreeklased ootavad taas pangauste taga

Anette Parksepp
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna avati Kreekas pangad, mis on viimased kolm nädalat suletud olnud, mistõttu kogunesid inimesed juba hommikul pangauste taha.

Pangaautomaatide juures on juba nädalaid olnud pikad järjekorrad ning inimesed on võinud välja võtta vaid 60 eurot sularaha päevas. Tänasest on pangad taas avatud ning päevane sularahalimiit on muudetud nädalaseks, mis tähendab, et nüüd võivad kreeklased võtta välja nädalas 420 eurot ja ei pea enam iga päev pangajärjekorras seisma.

Lisaks sularahapiirangule lähevad peagi paljud tooted ja teenused kallimaks, kuna eelmisel neljapäeval kiitis Kreeka parlament heaks käibemaksutõusu 13 protsendilt 23 protsendile, mis oli Kreeka kreeditoride nõue kasinusmeetmetest. 

Kreeka arhitekt Vassilis Masselos ütles BBC-le, et pankade taasavamine mõjutab ettevõtete töötamist väga vähe. Põhiline mure on ettevõtja sõnul see, et nad ei saa oma tarnijatele maksta, mistõttu pole neil varsti enam tooteid, mida müüa.

Kuigi pankade avamine näitab Kreeka majanduse mõningast normaliseerumist, siis pikaajalised probleemid jäävad püsima. Tööpuudus on väga kõrge ja Kreeka majandussurutis on BBC sõnul võrreldav 1929. aasta ülemaailmse majanduskriisiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles