Ehitushinna tõus peatus

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ehitajad. Illustratiivne foto.
Ehitajad. Illustratiivne foto. Foto: Margus Ansu

Tänavu teises kvartalis jäi ehitushinnaindeks esimese kvartaliga võrreldes samale tasemele, teatas statistikaamet.

Võrreldes eelmise aasta teise kvartaliga tõusis ehitushinnaindeks 0,7 protsenti. Võrreldes mulluse sama kvartaliga mõjutas indeksit eelkõige tööjõu kallinemine, mis andis indeksi kogutõusust üle kolmveerandi.

Eelmise kvartaliga võrreldes kallines ehitusmaterjal 0,2 protsenti. Kulutused masinatele odavnesid 0,5 ja tööjõule 0,3 protsenti.

Remondi- ja rekonstrueerimistööde hinnaindeks langes teises kvartalis võrreldes esimese kvartaliga 0,4 protsenti ja kasvas võrreldes mulluse teise kvartaliga 0,3 protsenti.

Ehitushinnaindeksi arvutamisel kaasatakse neli ehitistegruppi: eramud, korruselamud, tööstus- ja ametihooned. Remondi- ja rekonstrueerimistööde hinnaindeksi puhul on vaatluse all ametihooned. Ehitushinnaindeks väljendab ehitustegevuse maksumuse muutust ehitusplatsi otsekulude tasemel. Otsekuludes arvestatavad ressursid jaotatakse kolme põhigruppi: tööjõud, ehitusmasinad ja -materjal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles