Draghi siht on superriik

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
EKP president Mario Draghi (Itaalia) soovib üha rohkem «jagatud suveräänsust» Euroopas.
EKP president Mario Draghi (Itaalia) soovib üha rohkem «jagatud suveräänsust» Euroopas. Foto: DANIEL ROLAND/AFP

Praegune «liit on ebatäiuslik, habras ja ei anna tulemusi - vähemalt mitte selliseid tulemusi, mis oleksid võimalikud selle lõpuleviimisel,» ütles Euroopa Keskpanga president Mario Draghi ajakirjanikele. «Tulevik eeldab otsustavaid samme edasise integreerituse suunas.»

Draghi, Euroopa Komisjoni president Jean-Claude Juncker, Euroopa Liidu president Donald Tusk, Euroopa Parlamendi president Martin Schulz ja eurogrupi president Jeroen Dijsselbloem avaldasid nn viie presidendi raporti visiooniga Euroopa integratsioonist. 

Dokument sätestas ühise rahandusministeeriumi tekitamise võimaluse kümne aasta jooksul, kirjutab Bloomberg Business. Eesmärk ühildub 1957. aasta Rooma leppe avalausetega, milles nähakse ette «üha lähedasemat liitu» mis «eemaldaks Euroopat jagavad vaheseinad».

Viimasel ajal ei väsi Draghi rõhutamast piirkonna võimukandjatele vajadust astuda jõulisi samme suveräänsuse jagamisel.

EKP presidendi sõnutsi arutavad euroala liidrid «viie presidendi raportit» juba lähinädalatel. Samal ajal hakkab blokk integreerima oma pangandussüsteemi ja kapitaliturgusid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles