Endine IMFi ametnik: Hoopis Saksamaa peaks euroalast lahkuma

Anette Parksepp
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saksamaa liidukantsler Angela Merkel.
Saksamaa liidukantsler Angela Merkel. Foto: ODD ANDERSEN/AFP

Rahvusvahelise valuutafondi (IMF) Euroopa osakonna endine asedirektor Ashoka Mody arvab, et eurotsoonist peaks lahkuma hoopis Saksamaa, mitte Kreeka.

Mody oli viis aastat tagasi vastutav IMFi regulaarsete kontrollide eest iga Euroopa Liidu liikmesriigi majanduse üle. Lisaks oli ta vastutav IMFi panuse eest Iirimaa abipaketti.

Mody on õnnelik, et Saksamaa rahandusminister Wolfgang Schäuble lõhkus tabu, mille tõttu ei arutatud varem riikide lahkumist eurotsoonist. Tema soovib eurotsoonist lahkumist arutada aga teisel põhjusel kui Schäuble: «Kõigi jaoks oleks parem, kui Saksamaa oleks esimene, kes lahkub, mitte Kreeka,» vahendas Business Insider.

Mody selgitas, et Saksamaa tagasiminek saksa margale tooks kaasa euro väärtuse kiire kukkumise, mis annaks tõuke Euroopa äärealade konkurentsivõimelisemaks muutmiseks. Itaalia ja Portugali SKP on praegu umbes sama kui euro kasutuselevõtul ja Kreeka majandusel on nüüd oht peale lühikest tõusu langeda alla seda alguspunkti, rääkis abidirektor. Tema hinnangul annaks nõrgem euro Euroopa ääreala riikidele võimaluse oma majanduskasvu uuesti käivitada. Ta lisas, et tõenäoliselt järgiksid sellise stsenaariumi korral Holland, Belgia, Austria ja Soome Saksamaa eeskuju, loobuksid eurost ning looksid võib-olla eraldi valuutaliidu, mis tooks kaasa euro väärtuse veelgi suurema languse.

Mody seisukoht on lühidalt, et valuutaliit oli halb idee, kuid see võib jaguneda veel kaheks osaks. Lõunamaade euro väärtus oleks oluliselt madalam, mis oleks neile riikidele hea.

Mody märkis ka, et kuigi Saksamaa ekspordiplahvatus võib oma jõudu kaotada, ei oleks see tavalistele sakslastele halb, kui neil oleks palju tugevam valuuta, sest tegelikkuses saaksid nad rikkamaks.

Tema arvates pole Kreeka lahkumisel eurotsoonist mõtet, kuna riigis on 11 miljonit elanikku ja riigi SKP on võrreldav Saksamaa Alam-Saksi liidumaaga. Kreeka lahkumine euroalast ei tugevdaks Saksamaa majapidamiste jaoks oluliselt eurot ja valuuta oleks Itaalia, Hispaania ja Portugali jaoks endiselt liiga tugev, jätkas Mody.

Endine asedirektor lisas lõpetuseks, et kõige tugevam võit Saksamaa lahkumisest oleks aga poliitiline. Saksamaa naudib Euroopa hegemooni rolli, kuid on tõestanud, et ei soovi maksta selle hinda. «Moraalse kattega kiusajat mängides teeb ta regioonile karuteene. Selle asemel, et ehitada aina tugevamat liitu Euroopas, ohustab Saksamaa selle õrna struktuuri. Et püsida koos, peaksid Euroopa riigid vähendama sidemeid, mis neid nii tugevalt kokku seovad,» tõdes ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles