Ministeerium soovib MTA-le õigust siseneda maksukohuslase kinnistule

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Politseiauto Tartu veski peaväravas Väikses kaares risti teel. Ka veski töötajaid lubati esialgu majja üksnes maksu- ja tolliameti ametnike saatel.
Politseiauto Tartu veski peaväravas Väikses kaares risti teel. Ka veski töötajaid lubati esialgu majja üksnes maksu- ja tolliameti ametnike saatel. Foto: Margus Ansu

Rahandusministeerium on saatnud kooskõlastusringile eelnõu, mis annaks maksu- ja tolliametile (MTA) muuhulgas õiguse pärida klientide kohta andmeid sideettevõtetelt ning siseneda maksumenetluse raames maksukohustuslase kinnistule.

Maksurikkumiste tõhusamaks ennetamiseks ja ärahoidmiseks antaks maksuhaldurile õigus põhjendatud kahtluse korral läbi viia üksikjuhtumi kontroll. Samuti antakse maksuhaldurile õigus saada sideettevõtjatelt teavet klientide andmete kohta, selgub eelnõu seletuskirjast.

Näiteks saaks MTA õiguse sideettevõtjalt saada andmeid liitumislepingu sõlminud kliendi nime, aadressi ja tema muude kontaktandmete kohta, mis sideettevõtjal on kliendi kohta olemas. Samuti saab maksuamet andmeid teenuse eest esitatud arve kohta ning teenuse eest esitatud arve tasuja nime ning pangakonto numbri kohta, millelt arve tasuti.

Muudatus ei võimalda maksuhalduril saada sideettevõtjalt sidega seonduvaid metaandmeid ega ligipääsu sidevõrgule. Seetõttu ei riiva teabe andmise kohustus rahandusministeeriumi kinnitusel sõnumisaladust. Sidevõrgule on maksuhalduril juurdepääs väärteomenetluse ja jälitusmenetluse läbiviimisel.

Eelnõuga sätestatakse ka MTA õigus saada maksurikkumise riski hindamiseks vajaminevaid andmeid teistelt riigi andmekogu vastutavatelt või volitatud töötlejatelt.

Samuti seisab eelnõus säte, mis annab MTA-le õiguse maksukohustuslase nõusolekuta vaadelda tema valduses olevat majandus- või kutsetegevusega seotud vallasasja, mis ei asu maatükil, ehitises või ruumides, kus toimub maksukohustuslase majandus- või kutsetegevus. Maksuametnik saab seeläbi ka õiguse siseneda vaatluse läbiviimiseks maksukohustuslase valduses olevale kinnistule ning õiguse kinnistul vaatlus läbi viia, seisab seletuskirjas.

Lisaks hakkab MTA edaspidi veebilehel avaldama 20-protsendilise, 9-protsendilise ja 0-protsendilise käibemaksumääraga maksustatavatelt toimingutelt ja tehingutelt deklareeritud käibemaksu summa. Samuti hakkaks amet avaldama töötamise registri andmeid ettevõttes töötavate inimeste kohta igas kvartalis.

Töötamise registris tuleb eelnõu alusel edaspidi registreerida kõik äriühingu majandushuvides töötavad isikud – ka need, kes töötavad tasu saamata. Seetõttu loobutakse mõiste «vabatahtlik töö» kasutamisest. Samuti ei tule edaspidi töötamise registrisse kanda avalik-õigusliku ameti kandjaid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles