Fortum võttis Eestist esimest korda dividende

Andrus Karnau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Fortum Termest investeeris Pärnus valmiva koostootmisjaama rajamisse üle miljardi krooni.
Fortum Termest investeeris Pärnus valmiva koostootmisjaama rajamisse üle miljardi krooni. Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Soome energiakontserni Fortum Eesti tütarfirma võttis mullu esimest korda dividende, makstes omanikele 39,5 miljonit krooni.


«Mul on raske öelda, kas ka tänavu dividende maksame, seda otsustab üldkoosolek,» ütles Fortum Elektri juhatuse esimees Märt Jemmer.

Fortum Elektri mullune ärikasum oli 27 miljonit krooni, see ei vähenenud võrreldes 2008. aastaga.

«Omanikul oli ettevõttesse kogunenud piisaval hulgal omakapitali, ju siis oli vaja võtta,» lausus Jemmer.

Fortum pani jala Eesti elektriäri ukse vahele 1998. aastal, erastades Läänemaa elektrivõrgu ja ostes Viimsis elektriga kaubelnud ettevõtte.

Pärast seda tõmbas riik pidurit Eesti Energia tükeldamisele. Fortum on selgelt olnud huvitatud oma mõjuvõimu suurendamisest siinses elektriäris.

Samuti pole Eesti Energia teinud saladust, et pööraks kunagise erastamistehingu tagasi ja ostaks soomlased uuesti välja.

Kaugelt kõvem tegija on Fortum Eesti soojaturul, kus tal on jäme ots Tartu kaugkütteäris, ka Pärnusse kerkib suur koostootmisjaam ning osanik ollakse Rakveres. Soome Fortum on ka Eesti Gaasi vähemusosanik.

Erinevalt Eesti Energiast sai Fortum konkurentsiametilt loa tõsta tuleva aasta 1. jaanuarist võrgutasusid.

Vägikaikaveos Eesti Energiaga, kus kumbki üritas tarbijaile teisest odavamalt elektrit müüa, juhib praegu Fortum, kes suudab kodutarbijatele pakkuda nelja sendi võrra soodsamat hinda.

Fortum erastas Läänemaa elektrivõrgu 70 miljoni krooni eest. Kuna pool sellest sai tasuda erastamisväärtpaberitega, kujunes tegelikuks ostuhinnaks umbes 45 miljonit krooni.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles