Soome ja Eesti käivitavad novembris koos X-tee

Aivar Pau
, tehnoloogiaajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigi infosüsteemi ameti peadirektori asetäitja Katrin Reinhold eile slaidi taustal, millel näha andmevahetuskihi X-tee niidistik.
Riigi infosüsteemi ameti peadirektori asetäitja Katrin Reinhold eile slaidi taustal, millel näha andmevahetuskihi X-tee niidistik. Foto: Liis Treimann

Eestist ja Soomest saavad mõne nädala eest allkirja saanud kauaoodatud kokkuleppe kohaselt kaks esimest Euroopa riiki, mis arendavad välja ühise andmevahetuse platvormi ning teevad selle abil digiteenused oma elanikele vastastikku kättesaadavaks.

Kokkuleppe esimeseks reaalseks tulemuseks on see, et nii Soome kui ka Eesti võtavad juba sel aastal kasutusele uusima versiooni andmevahetuskihist X-tee. Eestis veab kogu protsessi riigi infosüsteemi amet (RIA) ja Soomes rahandusministeeriumi all tegutsev rahvastikuregistrikeskus (VRK).

Alles uute teenuste loomise ja kättesaadavaks tegemise järel hakkavad ettevõtjad, ametnikud ja kodanikud X-teest kasu saama. Seega saab näiteks iga Eesti elanik loodetavasti peagi vaadata Soome riigi andmebaasides tema kohta talletatud maksuandmeid, esitada taotlusi ja deklaratsioone, saata sisseastumisavaldusi ülikoolidesse ja teha palju muud. Sealhulgas näiteks ka seda, et Eestis väljastatud digiretseptid kehtiksid Soome apteekides. Täpselt samad võimalused ootavad ka Soome kodanikke Eestis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles