Maailma rikkuritele pakutakse võimalust osta ka kaht Eesti saart

Kadri Hansalu
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Haapsalu saar
Haapsalu saar Foto: Privateislandsonline.com

Enda sõnul maailma suurimat erasaarte valikut pakkuvas kinnisvaraportaalis Private Islands Online on müügis ka kaks Eesti saart. Kuigi portaal müüb neid saartena, on Eesti terminoloogia järgi tegemist siiski laidudega.

Seoses Kreekale pandud kohustusega müüa 50 miljardi euro eest riigile kuuluvat vara kerkis esile nende võimalus müüa ära saari, mida on neil olenevalt arvestusmeetodist 1200 - 6000. Erasaarte müüki vahendavas veebiportaalis Kreeka saarte kohta infot otsides komistasime aga ka müügisolevate Eesti saarte otsa. Ja pole ka ime – Eestilgi on arvukalt saari – 1521. Private Islands Online’is on müügil kaks Eesti saart – Haapsalu ja Hõra saar. Seda, kes saarte praegune omanik on ehk kes neid müüb, kuulutustest ei näe.

Haapsalu saar FOTO:
Haapsalu saar FOTO: Foto: Privateislandsonline.com

«Haapsalu saare» suuruseks märgitakse 5,02 hektarit ja hinnaks 1,2 miljonit eurot. Saare juures olev reklaamtekst kirjeldab Haapsalu kuurortlinna, saare enda olukorrast pole sõnagi juttu, peale märke, et saar on väljaarendamata. Läänlane kirjutas paar aastat tagasi, et tegemist on tegelikult Väike-Roograhu laiuga.

Hõra saar FOTO:
Hõra saar FOTO: Foto: Privateislandsonline.com

«Hõra saar» on 24,28 hektari suurune ja väljaarendatud, kuid hind vaid 807 000 eurot. Kuulutuses kiidetakse saare loodust, taimi ja linde. «Arenenud maailmas on raske leida mõnd nii privaatset saart,» lubab kuulutus. Saarel on talu varemed ja joodav kaevuvesi. Eesti mõistes on tegemist laiuga.

Hinna osas jääme tunduvalt paremas kliimas asuvatele Kreeka saartele muidugi alla – kuni 20 hektari suuruste Kreeka saarte hinnad algavad neljast miljonist eurost.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles