Keskus: Eesti ettevõtete innovatsioonitase on nigel

Anette Parksepp
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
TTÜ linnaku innovatsiooni- ja ettevõtluskeskus MEKTORY.
TTÜ linnaku innovatsiooni- ja ettevõtluskeskus MEKTORY. Foto: PEETER LANGOVITS/PM/SCANPIX

Eesti on viimase aastakümnendi jooksul pälvinud palju tähelepanu seoses enda ettevõtluskeskkonnaga, mis soodustab uute firmade teket ja arengut. Samal ajal on aga tehnoloogilise innovatsiooni tase Eesti ettevõtluses olnud pidevas languses, teatas Eesti Intellektuaalomandi ja Tehnoloogiasiirde keskus.

Peale taasiseseisvumist on Intellektuaalomandi ja Tehnoloogiasiirde keskuse sõnul toimunud Eestis uute ettevõtete plahvatuslik kasv, kuid samal ajal on nende samade ettevõtete innovatsioonitase jäänud tagasihoidlikuks. Keskus põhjendas, et oluline osa leiutistest kuulub ülikoolidele või on finantseeritud avaliku sektori vahenditest. Need ettevõtted, kes on kaitsnud enda intellektuaalomandit, on seda teinud enamasti riigi poolt eraldatud vahenditest ja projektitingimuste täitmiseks. Lisaks sellele on olnud Eesti ettevõtetele kuuluvate patentide hulk alates 2010. aastast languses.

Kuna tänapäeva ärimaastikul on pea mõeldamatu enda toodete turustamine ilma nende tehnoloogia kaitsmiseta, siis on kurvaks järelduseks fakt, et Eesti ettevõtetes on tehnoloogilist innovatsiooni vähe, möönis keskus. «Ettevõtted kasutavad mujal leiutatud tehnoloogiaid, panustamata omapoolsesse arendustegevusse. Üksikutest eredatest eranditest on vähe kasu, kui üldpildina jääb tase aina madalamaks,» kritiseeris keskus pressiteates. «Tänaseks päevaks on Läti ja Leedu tehnoloogilise innovatsiooni koha pealt Eestile juba järgi jõudnud ning on vaid aja küsimus, millal Eestist möödutakse.» 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles