Milline ettevõte on Fits.me ostnud Rakuten?

Kadri Hansalu
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
2014. aasta Soome suurel idufirmade üritusel Slush istusid paneelil Rakuteni asutaja ja tegevjuht Hiroshi Mikitani (paremal) ning Taavi Rõivas kõrvuti.
2014. aasta Soome suurel idufirmade üritusel Slush istusid paneelil Rakuteni asutaja ja tegevjuht Hiroshi Mikitani (paremal) ning Taavi Rõivas kõrvuti. Foto: Lehtikuva / Scanpix

Eesti idufirma Fits.me ostnud Rakuten on Jaapani kõige suurem ja ka üks maailma suurimaid e-kaubandusettevõtteid, mille käive ulatub üle viie miljardi dollari ja kus on üle 11 000 töötaja.

Rakuteni asutas 1997. aastal Hiroshi Mikitani, kes on siiani ettevõtte tegevjuht. Ettevõtte peakontor asub Tokyos, kuid alates 2005. aastast on nad laienenud nii Euroopasse kui ka Põhja- ja Lõuna-Ameerikasse. 2000. aastal noteeriti ettevõte Tokyo börsil.

Rakuteni Gruppi kuuluvad ligi 40 ettevõtet, mis tegelevad veebikaubanduse, tarbijakrediidi, uudiste-, reisi- ja meelelahutusportaalidega.

Fits.me’l on võimalus koostööd teha mitmete Rakuteni ettevõtetega – moekaupu müüakse Rakuteni põhiportaalis Rakuten.com, moekallakuga veebipoodides StyLife ja Vault. Lisaks on Rakutenil osalus ka Pinterestis.

Rakuten ise nimetab end maailma suuruselt kolmandaks e-kaubandusettevõtteks. Käibelt on nad Wikipedia viimaste andmete järgi internerifirmade seas kümnendal ja e-kaubanduses viiendad Amazoni, JD.com’i, eBay ja Alibaba järel. Rakuten omab näiteks ka e-lugerite ettevõtet Kobo ja Skype'i konkurenti Viber.

Rakuteni asutajale Hiroshi Mikitanile ei ole Eesti võõras - 2014. aastal kinkis president Toomas Hendrik Ilves talle nimelise Eesti ID-kaardi ja mobiil-ID testkoopiad ning Soome idufirmade suurürituse Slush paneeldiskussioonis istus ta kõrvuti peaminister Taavi Rõivasega. Rakuten oli kliendiks ka Eesti idufirmale Guardtime. EAS teatas, et Rakuteni ja Fits.me vahelised läbirääkimised algasid möödunud aasta lõpus, kui Jaapani ettevõtte külastas nende kutsel Eestit ning kohtus ka Fits.me juhtkonnaga.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles