Kütusemüüjad langetasid diislikütuse hinda ning tõstsid mootoribensiinide hinda

Anette Parksepp
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Olerexi tankla.
Olerexi tankla. Foto: SCANPIX

Tulenevalt maailmaturuhindade muutusest langetasid kütusemüüjad Olerex, Alexela ja Neste diislikütuse hinda 1,1 sendi võrra liitrist ning tõstsid mootoribensiinide hinda 1 sendi võrra liitrist.

Uued kütuste hinnad automaatjaamades on:

Bensiin 95: 1,209 eurot liiter

Bensiin 98: 1,249 eurot liiter

Diislikütus: 1,083 eurot liiter

Juulikuu algusest alates on diislikütuse maailmaturuhind langenud 38 dollarit tonnist. Mootoribensiinide hinna tõstmise põhjuseks on bensiini maailmaturuhinna tõus alates möödunud nädala kolmapäevast. Ehkki reedel bensiini hind langes, on bensiini sisseostuhind täna u. 10 dollarit tonnist kõrgem võrreldes viimase hinnamuutmisega 6. juulil.

Bensiini hinnale on viimasel ajal mõju avaldanud bensiinivarude vähenemine ja nõudluse kasv USA-s. Kui tavapäraselt näitavad USA bensiinivarud juunis ja juulis tagasihoidlikku kasvu, siis API (American Petroleum Institute) eelmise nädala statistika järgi on bensiinivarud hoopiski vähenenud. Lisaks USA-le on nõudlus kütuste järgi suurenenud ka mujal maailmas, mistõttu tehased töötlevad toornaftat ümber nii palju kui võimalik.

Kütuste maailmaturuhindade edasise kasvu vastu räägib Baker Hughes’i poolt iganädalaselt avaldatav USA naftapuurtornide värske statistika, mille kohaselt on naftapuurtornide arv suurenenud 5 puurtorni võrra, mis on selgeks tõendiks, et töösolevate puurtornide arv on stabiliseerunud ning kildanaftatootjad on valmis taasavama vahepeal suletud puurtorne.

Suuremat mõju võib kütuste hindadele avaldada aga Iraani majandussanktsioonide lõppemine, mis võiks pöörata hinnad suuremasse langusesse. Nimelt on Iraani naftaminister Bijan Zanganeh kinnitanud, et Iraan on peale majandussanktsioonide lõppemist suuteline suurendama oma naftatootmist kuni 4 miljoni barrelini päevas. Survet kütusehindadele suurendab kahtlemata ka fakt, et Iraan on pannud ekspordiks valmis 30 miljonit barrelit toornaftat, mis on hoiustatud naftatankerites. Ehkki Iraani tuumakõnelused on veninud üle tähtaja, ollakse kokkuleppele lähemal kui kunagi varem ning on vaid aja küsimus, millal Iraani toornafta pääseb rahvusvahelistele turgudele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles