Riigikogu komisjon arutab Kreeka kokkulepet ilmselt reedel

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ELAKi esimees Kalle Palling.
ELAKi esimees Kalle Palling. Foto: Teet Malsroos / Õhtuleht

Riigikogu Euroopa Liidu asjade komisjon (ELAK) arutab eurotsooni liidrite esmaspäeval lõppenud kohtumisel saavutatud esialgset kokkulepet reedel; kui jõutakse lõpliku kokkuleppeni, peab selle kinnitama riigikogu täiskogu.

«ELAKi esimehena on mul plaanis Kreekaga seonduvat arutada sel reedel. Heakskiidu läbirääkimistel osalemiseks oleme me juba rahandusministrile ELAK-i 10 juuliotsusega andnud ja täna hommikul sõlmitud kokkulepe annab aluse läbirääkimiste alustamiseks,» ütles ELAK-i esimees Kalle Palling BNSile.

Eurotsooni liidrid jõudsid esmaspäeva hommikul 17 tundi kestnud tippkohtumisel kokkuleppele Kreeka abipaketi ja reformikava üle, teatas Euroopa Ülemkogu eesistuja Donald Tusk.

Euroopa Ülemkogu president Donald Tusk ütles pressikonverentsil, et euroala valitsusjuhid jõudsid kokkuleppele alustada läbirääkimisi rahvusvaheliste institutsioonidega ning peatselt alustatakse ka kõnelusi Kreekale vaherahastamise pakkumiseks. Tusk tänas oma sõnavõtus Euroopa Komisjoni juhti Junckerit ja euroala rahandusministrite eesistujat Jeroem Dijsselbloemi, kelle panus Tuski sõnul oli kokkuleppe saavutamiseks primaarne.

Rahandusministrite eesistuja Jeroen Dijsselbloem ütles, et pärast pikki läbirääkimisi jõuti kokkuleppele fondi loomises Kreeka varade ülekandmiseks, mis hakkab neid varasid kas müüma või nende kasutamisest tulu teenima. Samuti tuleb Dijsselbloemi sõnul järgnevalt kokku leppida Kreeka pankade rekapitaliseerimise plaanis.

Saksamaa, Prantsusmaa, Kreeka ja Euroopa Liidu liidrid tegid eurotsooni tippkohtumisel «kompromissettepaneku» Ateena abipaketi üle, mis esitatakse ülejäänud euroala riikidele, ütles Euroopa allikas esmaspäeva hommikul AFPle.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles