EL toetab Tallinna-Helsingi mereühendust 30 miljoni euroga

Anette Parksepp
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kruiisilaev Tallinna sadamas.
Kruiisilaev Tallinna sadamas. Foto: Tairo Lutter / Postimees

Euroopa Liidu liikmesriigid kiitsid heaks Euroopa Komisjoni transporditaristu toetuste paketi, millega saab toetust ka Tallinn-Helsingi mereühenduste arendamise projekt Twin-Port II. AS Tallinna Sadam, Helsingi sadam ja AS Tallink Grupp saavad infrastruktuuri arendusprojektidele kokku toetust 29,3 miljonit eurot; kavandatavate investeeringute kogumaksumus on 97,6 miljonit eurot.

Tallinn-Helsingi mereühenduse arendamiseks aastatel 2015-2018 saadavast toetusest läheb 19,2 miljonit eurot Helsingi Sadamale, et arendada Tallinn-Helsingi liiniga seotud sadama rajatisi ja liiklust, sh uus kiirvooluline terminal, rambid laevadele, pääslasüsteemid ja ühendused linnaga. Helsingi sadama investeeringute kogumaht on 64 miljonit eurot.

5,3 miljonit eurot läheb ASile Tallinna Sadam erinevateks arendusteks Vanasadamas, sh D-terminali laienduseks, reoveesüsteemiks laevadelt reovee vastuvõtuks, A-terminali esise liikluse ümberkorraldamiseks ning A- ja D-terminalide ühendamiseks. Tallinna Sadama investeeringud kokku on 17,6 miljonit eurot.

AS Tallink Grupp saab 4,8 miljonit eurot uue keskkonnasõbraliku LNG laeva ehitamiseks. Laev hakkab Tallinn-Helsingi liinil sõitma 2017. aastast. Laeva maksumuseks on 230 miljonit eurot ning Twin-Port II raames tehtava investeeringu suuruseks on 16,0 miljonit eurot. «Uus LNG kütusel töötav kiirlaev toob Tallinn-Helsingi liinile kiire ja keskkonnasõbraliku teenuse. Meil on hea meel näha edukat koostööd avaliku ja erasektori ettevõtete vahel, mis on toetatud ka Euroopa Liidu poolt», märkis AS Tallink Grupi juhatuse esimees Janek Stalmeister.

ASi Tallinna Sadam juhatuse esimees Ain Kaljurand leiab, et jätkuv tulemuslik koostöö Helsingi sadama ja Tallinkiga aitab näha suurt pilti ning arendada merelinki terviklikult, ühtlasi toetab see ka nii Tallinn-Helsingi kaksiklinna ideed kui Rail Balticu käimasolevat arendust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles