Mihkelson: energiajulgeolek sunnib Balti parlamente koostööd üle vaatama

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marko Mihkelson.
Marko Mihkelson. Foto: Peeter Langovits

Riigikogu Euroopa Liidu asjade komisjoni esimehe Marko Mihkelsni hinnangul, nagu ta täna kinnitas Tallinnas toimunud energiajulgeoleku konverentsil, ei vasta Balti riikide energiaalase poliitilise koostöö tase täna nendele tõsistele väljakutsetele, mis on meie ees nii energiajulgeoleku kui ka mõistliku ühise ressursijaotuse vallas.

«Kui valitsuste tasandil on koostöö osas rohkem ette näidata, siis parlamentaarsel tasemel valitseb suuresti vaikus. Pole ju normaalne, et viimase kaheksa aasta jooksul ei ole toimunud ühtegi kohtumist kolme parlamendi majandus- ega ka keskkonnakomisjonide vahel,» ütles Mihkelson riigikogu pressiesindaja vahendusel.

Mihkelsoni arvates on üheks võimalikuks lahenduseks kolme parlamendi paremal sidustamisel energiavaldkonnas Balti assamblee põhjaliku reformimine.

«Riigikogu on teinud väga konkreetse ettepaneku oma Läti ja Leedu kolleegidele Balti koostöö muutmiseks senisest efektiivsemaks. Selle sisuks on just komisjonide põhise suhtlemise sidustamine Balti assambleega, mis annaks palju reaalsema ja vahetuma kontakti rahvuslike otsustusmehhanismidega,» ütles Mihkelson.

«Kuna mitmed kolleegid Lätis ja Leedus on pidanud meie ettepanekut loogiliseks ja koostööd süvendavaks, siis loodetavasti võime tulevikus rääkida parlamentide hoopis aktiivsemast rollist ka ühise energiapoliitika kujundamisel,» ütles Mihkelson.

Eile  ja täna toimunud konverentsi «Energiajulgeolek Balti riikides: ülemaailmsed trendid ja võtmeküsimused» korraldas Eesti Välispoliitika Instituut koostöös välisministeeriumi välismajanduse ja arengukoostöö osakonnaga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles