Tsipras kutsus parlamenti üles reforme heaks kiitma

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alexis Tsipras täna Kreeka parlamendi ees.
Alexis Tsipras täna Kreeka parlamendi ees. Foto: THANASSIS STAVRAKIS/AP

Kreeka peaminister Alexis Tsipras kutsus ööl vastu laupäeva parlamenti üles kiitma heaks võlausaldajatele esitatud reformikava, nimetades seda riiklikuks vastutuseks, mis aitab riiki eurotsoonis hoida.

«See on suure riikliku vastutusega valik, meil lasub riiklik kohustus oma rahvas elus hoida ... meil õnnestub mitte üksnes püsida Euroopas, vaid elada võrdsetena väärikalt ja uhkelt,» lausus Tsipras.

Tema sõnul on kavandatavad maksutõusud ja kärped mitmes aspektis paremad kui pühapäevasel refrendumil tagasi lükatud tingimused. Tsipras kinnitas, et on saavutanud olulisi järeleandmisi Kreeka tohutu riigivõla restruktureerimisel.

«Esmakordselt on meil laual sisuline diskussioon võla restruktureerimise üle,» ütles ta enne hääletust toimunud debatil parlamendis.

Kreeka ettepanekud laenuandjatele sisaldavad mitmete kaupade ja teenuste käibemaksu tõstmist ning pensionikärpeid. Ateena lubab suurendada käibemaksu laekumisest saadavat tulu ühe protsendi võrra sisemajanduse koguproduktist (SKP). Ühtlasi lubab valitsus soovitada kreeklastel loobuda varakult pensionile jäämisest.

Reformikava näeb ette ka laevandus-, ettevõtte- ja luksusmaksu tõstmist ning jõulist tegevust maksudest kõrvalehoidmise vastu.

Ateena on andnud järele nõudmisele müüa järelejäänud aktsiad telekomifirmas OTE ning lubanud korraldada Piraeuse ja Thessaloniki sadamate erastamiseks enampakkumise enne oktoobrit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles