Nafta hind ei pruugi enne järgmist aastat langemist lõpetada

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nafta pumpamine.
Nafta pumpamine. Foto: SCANPIX

Rahvusvahelise Energiaagentuuri (IEA) uuringu kohaselt võib nafta hind sel aastal turul valitseva ülepakkumise tõttu veelgi langeda. Olukord peaks stabiliseeruma 2016. aastaks, mil toodangu kasv väljaspool OPEC-i riike toppama jääb, kirjutab Bloomberg.

IEA ennustuste kohaselt ei ole järgmisel aastal väljaspool väljaspool OPEC-it (Naftat Eksportivate Riikide Organisatsiooni) esmakordselt alates 2008. aastast üldist nafta tootmiskasvu oodata. Aeglustuma peaks ka globaalne naftanõudluse kasv.

Hetkel on turul ulatuslik tooraine ülejääk, mille vähendamiseks võib nafta hind, mis on praeguseks umbes 45 protsenti madalam kui aasta tagasi, veelgi kahaneda. IEA prognooside kohaselt aeglustub 2016. aastal naftatootmine OPEC-ist väljaspool, kus madalate nafta hindade ja kulude kokkuhoiu negatiivne mõju avalduma hakkab.

USA-le prognoosib IEA järgmiseks aastaks tootmiskasvu aeglustumist 900 000-lt barrelilt päevas 300 000 barrelini ning Venemaa toodang peaks langema 10,98-lt miljonilt barrelilt 10,86 miljoni barrelini päevas.

OPEC-i naftatootmine saavutas tänavu juunis viimase 3 aasta kõrgeima tulemuse – 31,7 miljonit barrelit päevas. Selle seisuga on ühenduse kogutoodang 1,4 miljonit barrelit kõrgem, kui keskmiselt järgmisel aastal päevas vaja oleks. Tootmise aeglustamise märke OPEC ei näita ning see võib takistada nõrgemate naftatootjate mõju turgude tasakaalustamisele.

Turgude tasakaalustamine, mis algas aasta tagasi, kui naftaturgudel vallandus 60 protsendi suurune hinnalangus, jätkub raporti kohaselt ka järgmisel aastal. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles