Vähemalt üks äri Kreekas õitseb

Kadri Hansalu
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kreeka pensionär panga ees sularaha nõudmas.
Kreeka pensionär panga ees sularaha nõudmas. Foto: AP / Scanpix

Viimased viis aastat ei ole Ateena kesklinnas asuvat nimetut kaubanduskeskust Lekka tänaval hästi kohelnud. Poed on üksteise järel kinni pandud. Kuid seal tegutseb üks äri, millel ei ole veel kunagi paremini läinud – poel, mis müüb seife ja metallist seintega turvakaste.

George Moschopoulose pood on paksult rahvast täis, kuna seifid on ühed vähestest tööstuskaupadest, mille peale rahahädas kreeklased on endiselt valmis kulutama, kirjutab Time.

Viie aastaga on usaldus Kreeka pangandussüsteemi vastu kokku kukkunud ja kreeklased on pankadest välja võtnud miljardeid eurosid. Lisaks tekitab Kreeka valitsuse suur maksukogumistung inimestes hirmu, et maksuametnikud võivad raha konfiskeerida ka pankade juures olevatest hoiulaegastest. Seega hoiavad inimesed sularaha kodus, mis on omakorda viinud murdvarguste epideemiani. Kõik see kokku ongi muutnud seifi heaks investeeringuks.

Kreeklased ei usalda oma raha ka hoiukontodele, kuna pankadele kehtestatud kapitalipiirangute tõttu saab päevas välja võtta vaid 60 eurot.

Pärast kriisi tabas Euroopa Liidu riikidest just Kreekat suurim murdvarguste hulga tõus – 2012. aastal registreeris Kreeka politsei ligi 88 000 murdvargust, mida oli 76 protsenti rohkem kui viis aastat varem.

Moschopoulose sõnul on tema poe käive viimase viie aasta jooksul olnud viis korda suurem kui aastatel enne finantskriisi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles