Kust pärinevad sellised terminid nagu «bug», «robot» ja «spam»

Aivar Pau
, tehnoloogiaajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Bug oma algses tähenduses
Bug oma algses tähenduses Foto: Wikipedia.org

Tänu nutitelefonide, tahvlite ja arvutite kasutamise tohutule kasvule tekib meie igapäevasesse keelde märkimisväärselt palju termineid, mille tegelikku algtähendust me ei pruugi teadagi.

Väljaanne Business Insider pani kokku ülevaate mõne enamlevinud tehnikatermini päritolust.

Bug  – tähendab tänapäeval tarkvaras leiduvat viga, tuleneb aastast 1947, mil ööliblikas lendas Harvard Mark II superarvutisse ja selle looja admiral Grace Murray Hopper pidi selle sealt eemaldama ja pani tegevuse kirja ka oma logiraamatusse. Kuna «bug» tähendab ka putukat, siis «debugging» oli algtähenduses putuka eemaldamine arvutist.  Selle ööliblika jäänuseid hoitakse siiani ühes Washingtoni muuseumis.

Sõna bug esmakordne kasutamine arvutimaailmas
Sõna bug esmakordne kasutamine arvutimaailmas Foto: Wikipedia.org

Spam – soovimatud rämpskirjad. Tuleneb kuulsast Monty Pythoni sketšist, kus hulk viikingeid laulab vestluse summutamiseks järjest «SPAM, SPAM, SPAM, SPAM, SPAM, LOVELY SPAM, WONDERFUL SPAM«. Videot sketšist saab vaadata siin:

Cloud computing - pilveteenus, sai alguse 1990. aastate algul esitatud patenditaotlusest lahenduse kohta, kus esitletakse võrgu osa, mis on kellegi teise probleem.

Robot – kasutati esmakordselt aastal 1921 Karel Čapeki etenduses R.U.R, tuleneb tšehhikeelsest sõnast «robota», mis tähendab sunnitööd.

Cyber – tuleneb sõnast «cybernetiks», millega tähistatakse süsteemide ja organisatsioonide akadeemilisi õpinguid. Tõbi tuleb kreekakeelsest sõnast «kybernetes», mis tähendab tüürimeest ja juhti.

Mouse, e. hiir – aastal 1986 seadme loonud Xerox PARC labori töötajatele meenutas ta kangesti sabaga hiirt, tänapäeva puutetundlike mobiilsete seadmete ajastul üha vähem kasutatav asjandus.

Foto: wikimedia.org

Computer virus, e. arvutiviirus – tegutseb sisuliselt samamoodi nagu bioloogiline kolleeg – süstim oma koodi teistesse programmidesse ja dokumentidesse. Esimest korda kasutati terminit «viirus» nähtavasti David Gerroldi 1970. aastate novellis «When H.A.R.L.I.E. was One».  Esimene tõsiselt suur nuhtlus oli 1994. aastal arvutiviirus LSD, mis kustutas arvutist kõik file’id ja pani seejärel tööle ühe värvilise video.

Foto: BusinessInsider

Booting – seadme käivitamine. Pärinev väljendist «pulling yourself up by your bootstraps» (ise oma probleemidega hakkama saamine). Enne, kui arvuti teeb midagi muud, käivitab see lihtsa programmi nimega BIOS (Basic Input/Output System), arvutiteadlased nägid selles tegevuses algselt arvuti enda katset omadega hakkama saada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles