Vene rikkurid anuvad Elon Muski, et see neile Teslasid müüma hakkaks

Kadri Hansalu
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tesla S
Tesla S Foto: Reuters

Kuigi ligi 100 000 venelast jälgivad Elon Muski mitteametlikku sotsiaalmeedialehekülge, tundub, et Tesla asutaja müüb autosid igal pool mujal kui Venemaal, ning see sunnib rikkaid venelasi Tesla ostmiseks mitmekordseid kulusid tegema.

Andrei Vratski on 33-aastane it-valdkonna juhtivtöötaja, kes tahtis oma BMW X6-e 75 000 dollarit maksva Tesla S’i vastu vahetada nii väga, et oli nõus selle eest maksma peaaegu kahekordset hinda. Kuna Teslal ei ole Venemaal müügivõrgustikku, siis pidi ta auto ostma USAst ning maksma 12 000 dollarit, et see Moskvasse lennutada ja veel 50 000 dollarit tollis, kirjutab Bloomberg.

Kui ta kaks aastat tagasi oma ookeanisinise Tesla kätte sai, siis tundis ta end Venemaal kui ohustatud liik, kuid täna on tema asutatud Tesla fännklubis liikmeid juba kümneid ning ta on näinud veel vähemalt 250 autot.

«Ma armastan vidinaid ja see auto on tõeline vidin. Nagu iPhone ratastel,» ütles Ivan Strešinki, kes ostis valge Model S’i eelmisel suvel ja tahab nüüd osta punast. Veel on Teslad näiteks miljardär Roman Abramovitšil, pankuritel Herman Grefil ja Andrei Akimovil.

Vratski sõnul võiks Tesla müüa Venemaal aastas vähemalt 2000 Model S-i ja 2000 tulevast Model X-i, kui Musk pööraks Venemaale sama suurt tähelepanu kui Hiinale. 144 miljoni elanikuga Venemaal on registreeritud vaid 300 elektriautot (Teslasid ei arvestata, kuna neid ametlikult Venemaal ei müüda), kuid 1,3 miljoni elanikuga Eestis 1200.

Vratski ütles, et tema moodustatud fännklubi on mitu korda Teslale kirjutanud, et nad Venemaale laieneksid, kuid vastus on alati sama – Venemaa ei kuulu lihtsalt nende prioriteetide hulka.

Kuna Tesla ei müü oma autosid Venemaale, siis ei kehti seal ka garantii, ei toimi laadimisvõrk, teenindus jne.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles