Kreeka lõplik kokkulepe võib sündida juba homme

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Ülemkogu alaline eesistuja Donald Tusk.
Euroopa Ülemkogu alaline eesistuja Donald Tusk. Foto: Virginia Mayo / AP

Kui Kreeka ja teiste euroala riikide rahandusministrid jõuavad laupäeval positiivse tulemuseni Kreeka uue finantsabiprogrammi osas, siis pühapäeval Euroopa Liidu valitsusjuhtide kokkusaamist ei toimu.

Ülemkogu president Donald Tusk kirjutas teisipäeval, et Eurogrupi kokkuleppest piisab, kui seda ei saavutata, siis kutsutakse pühapäevaks kokku Ülemkogu. Reedel kinnitas seda briifingul ka Euroopa Liidu kõrge ametnik, kirjutasid Brüsselis resideeruvad ajakirjanikud. Ametnik lisas, et enamushääletust ei tule, vaid tehakse konsensusepõhine otsus, millest on võimalik kõrvale jääda, aga mitte vastu hääletada.

Laupäeval kogunevad rahandusministrid, et arutada Kreeka taotlust saada Euroopa stabiilsusmehhanismist laenu ning restruktureerida riigi võlg, Alexis Tsiprase valitsus pakkus vastukaaluks läbi viia kärped ja maksutõusud, mida erinevad rahvusvahelised institutsioonid on siiani Kreekalt nõudnud.

Selleks peab Kreeka valitsus saama kõigepealt mandaadi oma parlamendilt, lisaks peab Kreekaga läbirääkimiste alustamise heaks kiitma Saksamaa, Hollandi, Soome, Austria, Slovakkia ja Eesti parlamendid. Neist nelja liikmesriigi valitsuse liikmed on siiani väljendanud vastuseisu võimalusele restruktureerida Kreeka riigivõlg.

Riigikogu Euroopa Liidu asjade komisjon (ELAK) arutas rahandusminister Sven Sesteriga Kreeka esitatud ettepanekuid; komisjon andis rahandusministrile mandaadi, et ta saaks Eesti nimel anda Euroopa institutsioonidele õiguse alustada Kreekaga läbirääkimisi finantsabi andmise küsimuses, kui Euroopa Komisjoni hinnangul on selleks piisavalt alust.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles