Esmaspäev ähvardab Kreeka pankureid pankrotiga

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kreeka pangast on saanud Merkeli pank.
Kreeka pangast on saanud Merkeli pank. Foto: SCANPIX

Mõjukate pangajuhtide sõnutsi seisavad Kreeka laenuasutused esmaspäeval silmitsi pankrotiga, kui valitsus nädalavahetusel kreeditoridega diilini ei jõua.

Alates kapitalikontrollide kehtestamisest on pankadest lekkinud raha tempoga enam kui 100 miljonit eurot päevas, tunnistas üks pankuritest Financial Timesile.

Esmaspäeval ei ole klientidele enam midagi anda, kui Euroopa Keskpank ei nõustu neile raha juurde laenama, lisas pankur.

Sarnast seisu kirjeldas eile hommikul Kreeka Skai TV kaudu ka Kreeka pangandusliidu esimees: pangaautomaatides on raha veel esmaspäevani. Edasist hoidus ta kommenteerimast.

Kui EKP enam ei aita, on Kreeka valitsusel kaks valikut: kas trükkida pankade kapitaliseerimiseks uut valuutat või pista käsi hoiustesse.

Pankurid ütlesid Financial Timesile, et Kreeka pangad on praegu sunnitud omavahel raha liigutama. Süsteemi koordineerib Kreeka keskpank, mis on palunud tugevamatel pankadel osa oma likviidsusest tagasi saata – nõrgematele jagamiseks.

«Meil ei ole valikut,» ütles üks pankur.

Kreeka keskpangalt Financial Timesi küsimustele vastuseid ei laekunud. Neli suurimat Kreeka panka – National Bank of Greece, Eurobank, Piraeus ja Alpha Bank – keeldusid kommentaaridest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles