Astronoomid avastasid veidra päikesesüsteemi

Aivar Pau
, tehnoloogiaajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kummalised kaksiktähed
Kummalised kaksiktähed Foto: aanda.org

Teadlased avastasid Suure Vankri tähtkujus meist umbes 250 valgusaasta kaugusel oleva üsna veidra päikesesüsteemi.

Süsteem, mille ametlik nimi on 1SWASP J093010.78 + 533859,5, kuulub nimelt viis omavahel gravitatsiooni teel seotud tähte. Eriliseks muudab tähtkuju see, et selles on koguni kaks paari kaksiktähti.

Viiest tähest kaks on omavahel sedavõrd lähestikku, et jagavad omavahel lisaks orbiidile ka atmosfääri, kus ka põlevad gaasid omavahel liiguvad, teatab Vox.

Teised kaks tähte tiirlevad samuti teineteise ümber, kuid on teineteisest palju kaugemal  - ligi 2,9 miljonit kilomeetrit, mis on enam kui kaks korda suurem Päikese läbimõõdust. Viies täht asub neile küll lähedal, aga ei paista nende ümber tiirlevat.

Foto: aanda.org

Omavahel gravitatsiooni teel ühendatud tähed on väga haruldased, kuid astronoomid vastanud ka kuuest tähest koosnevaid sarnaseid süsteeme. Samas on tegemist esmakordse avastusega, kus mitu tähtede paari omavahel pöörlevad.

Teleskoobiga vaadates näevad need tähed välja nagu valgusklomp. Seega tuleb teadlastel veel tööd teha, et välja selgitada iga süsteemis oleva tähe käitumine ning ka see, palju neid tähti selles veel võib olla.

Teadlased ei välista ka seda, et süsteem võib olla koduks ka planeetidele, mis tiirlevad kas ümber ühe või korraga lausa ümber mitme tähe.

Suurbritannia avatud ülikooli astronoomid tutvustasid oma avastust sel nädalal ajakirjas Astronomy & Astrophysics.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles