Põud hukutas kolmandiku Venemaa teraviljasaagist

Kaja Koovit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viljakoristus Moskva oblastis 170 kilomeetrit pealinnast lõunas Uzunovo küla lähistel.
Viljakoristus Moskva oblastis 170 kilomeetrit pealinnast lõunas Uzunovo küla lähistel. Foto: SCANPIX

5. oktoobriks oli Venemaal koristatud 60,96 miljonit tonni teravilja ehk 33,2 protsenti eelmise aasta sama aja tulemusest vähem, vahendab lenta.ru.

Sealjuures oli nisu koristatud 40,78 miljonit tonni ning otra 8,4 miljonit tonni. Mullu olid vastavad näitajad 57,38 ja 18,08 miljonit tonni.

Teravili oli koristatud 37,96 miljonilt hektarilt ehk 90,4 protsendilt haritavalt maalt.

Aasta tagasi samal ajal oli koristatud pinda  5,68 miljonit hektarit rohkem.

Keskmiselt vähenes teraviljasaak hektarilt eelmise aasta 2,4 tonnilt sel aastal 1,89 tonnile.

Saagikuse vähenemise põhjuseks hinnatakse sellesuvist ebanormaalset kuumust ning põuda.

Idanaabri valitsus langetas augustis tänavuse teraviljasaagi prognoosi  60-65 miljonile tonnile. Varem loodeti sel aastal koguda 90 miljonit tonni. Võrdluseks, eelmisel aastal oli Venemaa teraviljasaak 97 miljonit tonni.

15.augustil kehtestas valitsus teravilja ekspordikeelu, mis septembri alguses osaliselt tühistati. Teravilja väljaveo keeld kehtib vähemalt selle aasta lõpuni, kuid tõenäoliselt pikendatakse seda kuni tuleva aasta saagiprognooside selgumiseni. Septembri keskel avaldatud prognooside kohaselt ootab majandusministeerium tuleva aasta saagiks 85-90 miljonit tonni, samal ajal julges Sovekon augustis prognoosida maksimaalseks tulemuseks 80 miljonit tonni.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles