Rikkad venelased pingutavad püksirihma ja muudavad eelistusi

, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ferrari 458 Spider
Ferrari 458 Spider Foto: SCANPIX

Ebastabiilsus sunnib jõukaid venelasi müüma kodusid ning muutma ostueelistusi. 

MÜÜGIKS: üheksa magamistoaga, 15 vannitoaga, garaažiga 16 autole, basseini, kino ja veinikeldriga maja. Soojendus 3,5 aakrises aias, et lund eemal hoida, vahendab New York Times.

HIND: 100 miljonit eurot. Kui omaniku poole õigel päeval pöörduda, võib hind olla 80 miljonit, räägib kinnisvaramaakler.

Maja asukoht on ületamatu – mõne kilomeetri raadiuses elavad nii Venemaa president Vladimir Putin kui peaminister Dmitri Medvedev. Ühtestki murdvargast pole iial teatatud, ent FSB agendid on varjatuna kohal.

See rajoon, Rublovka, on Venemaa eliidile koduks olnud juba pikka aega. Suletud aedade taga elavad nii kirjanikud, filmitähed kui poliitikud. Nendel päevadel, kui kiirteed Putini jaoks kinni ei panda, võtab sõit Moskvasse aega vaid 40 minutit.

«Me oleme olukorra stabiliseerinud, maandanud lühiajalused negatiivsed löögid ja nüüd rajame enesekindlalt teed edasi läbi selle keeruka aja,» ütles Putin venelastele hiljuti.

Kuid tema enda Rublovka piirkond kõneleb teist keelt. Ekspertide sõnul müüvad inimesed seal maju, sest on rahahädas või pagevad piiri taha. Ostjad aga ei taha sinna kolida – majad on alla hinnatud ja kui tippaegadel 2010 ja 2011 müüs Kalinka 100 maja aastas, siis tänavu kevadel on kaubaks läinud vaid üks.

«Inimesed ei usu, et neil on enam samasugust raha käes, nagu enne, seega nad ei taha kulutada praegu olevat,» kirjeldas eelpoolkirjeldatud maja müüva Kalinka Realty asutaja Leonid Krongauz, kelle sõnul piirab kinnisvara ostmist nii majanduslik kui poliitiline ebastabiilsus.

On ka erandeid – nii poliitiline kui ärimaailma koorekiht tahab endale ikka veel prestiižet Moskva aadressi. Rublovkas kinnisvara müüvad inimesed aga ei soovi emigreerumist rääkida hirmust, et neid nimetatakse kodumaa huvide õnnestajaiks. Ent ebakindlus veenab paljusid, et nende säästud elavad paremini piiri taga.

«Ma tean paljusid, isegi keskklassi inimesi, kes üritavad oma raha välismaal ehk Bulgaarias, Baltikumis või Montenegros investeerida. Sel juhul on neil turvalisem müüa oma elamine Rublovkas, viia raha piiri taha ning elada kuskil mujal,» kirjeldas ökonomist Jevgeni Gontmakher.

Mõistagi elavad paljud inimesed Rublovkas hästi, toetavad Putinit ja ei mõtlegi lahkumisele.

Pool tosinat ettevõtet asutanud Aleksander Kulikov on Rublovkas elanud aastast 1994. Ta kirjeldas, et läinud aastal võtsid ärimehed 40-protsendise intressiga laenu, et äri vee peal hoida.

Tenniseväljakul läks jutt vaid sellele, kui halvasti kõik on. Viimasel ajal on säärased vestlused vaibunud. «Me räägime taas naistest,» kirjeldas Kulikov muutust.

Enam ei maksta ka kolmekordset hinda selle eest, et Tiffany sõrmust Venemaalt osta. Läinud aasta Ferrari 458 Spider'id on veerandi võrra alla hinnatud.

Ta ostis varem imporditud liha ja muid kaupu. Nüüd aga on kõik Venemaalt – isegi veini. See ei ole sama, mis Itaalia või Prantsuse vein, ent sellel veinil on väga patriootlik maitse,» ütles ärimees.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles