Välismeedia kiidab Eesti leiutaja loodud tarka tooli

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Fragment Euronewsi videost, kus Risto Kõiva tutvustab oma leiutist.
Fragment Euronewsi videost, kus Risto Kõiva tutvustab oma leiutist. Foto: Postimees.ee

Välismeedias hakati läinud nädalal rääkima intelligentsest toolist, mille loojaks on Saksamaal Bielefeldi Ülikoolis doktorikraadi omandav Risto Kõiva.

Kuigi näiteks Reuters nimetas Kõivat Saksa teadlaseks, on ta varem lõpetanud Tallinna Tehnikaülikooli. Leiutis, mille tõttu Kõiva välismeedia tähelepanu alla on sattunud, on tark tool nimega Intelli Chair.

Tooli iste ja seljatugi on varustatud sensoritega, mis jälgivad, kuidas inimene istub. Kogutud info saadetakse läbi juhtmeta bluetooth-ühenduse  arvutisse. Kui selgub, et inimene istub kehvas asendis või on liialt kauaks istuma jäänud, käivitub teavitus, mis ütleb, et aeg on asendit vahetada.

Füüsik ja arvutiteadlane Thomas Hermann märkis, et Intelli Chair loodi mõttega kodukontoris kasutamiseks, kuid võib kasulikuks osutuda ka muudes keskkondades, näiteks koolis või suuremates kontorites. Viimaste puhul aitaks tool optimeerida tööaega, teavitades, millal töötajatel oleks tarvis teha paus.

Vaata Euronewsi videot siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles