ESM sai Kreekalt abipalve

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kreeka peaminister Alexis Tsipras.
Kreeka peaminister Alexis Tsipras. Foto: ALKIS KONSTANTINIDIS/REUTERS

Kreeka on esitanud ametliku taotluse finantsabi saamiseks Euroopa stabiilsusmehhanismist (ESM), ütles institutsiooni kõneisik kolmapäeval.

«Kreeka valitsus saadab eurogrupile uue kirja taotlusega saada ESM-ilt toetust. Niipea kui see laekub, loodetavasti homme hommikul, peab eurogrupp uue konverentsikõne,» ütles Hollandi rahandusminister Jeroen Djisselbloem teisipäeval pärast euroala rahandusministrite kokkusaamist, vahendas BNS.

Kreeka teatas möödunud nädalal, et soovib ESM-st saada kaheks aastaks laenu, et täita sel perioodil võlausaldajate ees tekkivad maksekohustused. Kreeka on ametlikult maksejõuetu, sest ei suutnud tasuda IMF-ile 1,6 miljardit eurot. 20. juulil peab Kreeka tasuma Euroopa Keskpangale üle 3 miljardi euro.

Kreeka ja võlausaldajate läbirääkimised eelmise abiprogrammi pikendamiseks luhtusid, kui võlausaldajad soovisid programmi väljamakse tegemise eest Kreekalt eelarve vähendamist 2 protsendipunkti võrra SKP-st, milleks Kreeka oleks pidanud langetama pensione ja vähendama sotsiaalhoolekande eelarvet, Kreeka aga soovis võla restruktureerimist ja vähendamist.

Eesti osalus ESMis on kuni 1,3 miljardit eurot. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles