Inimlik lugu keset Kreeka kriisi: nutvale pensionärile saabub abi Austraaliast

Kadri Hansalu
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
77-aastane Kreeka pensionär Giorgos Chatzifotiadis puhkes eelmisel reedel panga ees nutma, kui tal ei õnnestunud naise nimel pensioni välja võtta.
77-aastane Kreeka pensionär Giorgos Chatzifotiadis puhkes eelmisel reedel panga ees nutma, kui tal ei õnnestunud naise nimel pensioni välja võtta. Foto: AFP / Scanpix

Kolmandal juulil pildistas AFP fotograaf Thessalonikis panga ees maas istuvat nutvat pensionäri, kellel ei õnnestunud neljast järjestikusest pangast naise nimel välja võtta lubatud 120 eurot pensioni.

Südamlik pilt levis kogu maailmas kui kulutuli ja ajakirjanikud kirjutasid mehest eraldi lugusidki, kus mees kirjeldas, kuidas ta murdus, sest «ta ei suuda taluda, et tema riik on sellises hädas».«Ma olen sellest rohkem löödud, kui enda isiklikest probleemidest,» ütles Giorgos Chatzifotiadis (77) AFP-le.

Ta kirjeldas, kuidas nii tema kui ta naine töötasid mitmeid aastaid Saksamaal kivisöe kaevanduses ja valukojas, nagu ka paljud teised Põhja-Kreekas elavad inimesed. Ning just Berliini, keda süüdistatakse liigse kasinuse nõudmise tõttu Kreeka hädades, saadabki ta naise pensioni.

«Ma näen oma kaaskodanikke sente kerjamas, et saia osta. Ma näen üha enam enesetappe. Ma olen tundlik inimene. Ma ei suuda oma riigi olukorda taluda,» rääkis ta. «Euroopa ja Kreeka on teinud vigu. Me peame leidma lahenduse.»

Ta selgitas eelmisel reedel, et tal ei ole isegi raha, et sõita hääletusjaoskonda ja pühapäeval referendumil oma hääl anda.

Täna sai aga Chatzifotiadise lugu uue pöörde – tema pilti nägi Austraalias elav ärimees James Koufos (41), kes tundis temas ära oma isa vana sõbra. Ta kontakteerus oma Kreekas elava emaga, palus tal sularaha välja võtta ja koheselt mehele viia. Koufos postitas Facebooki ka emotsionaalse üleskutse mehe leidmiseks ja pani püsti fondi, kuhu on kõigil võimalik Chatzifotiadisele raha annetada. Praeguse plaani järgi sõidab Koufos ka ise laupäeval Ateenasse, et mehega kohtuda.

«Me lähme sinna, et teda üllatada ja anda talle päris suur summa raha. Lisaks oleme veel kogunud raha firmadelt, kes tahavad annetada,» ütles ta. Võimaluse korral plaanib ta aidata ka teisi – ta on juba ühendust võtnud varjupaikadega nii Ateenas kui Thessalonikis.

Ka Koufos ise on Thessalonikist pärit ja Chatzifotiadis käis isegi tema õe pulmas. Austraalia on koduks paljudele Kreeka migrantidele. Koufose sõnul muutis viimaste päevade fotode vaatamine ta emotsionaalseks ja need «rääkisid tuhat lugu».

Euroopa liidrid andsid Ateenale viimaseks tähtajaks selle pühapäeva, et jõuda kokkuleppele uues abipaketis ja vältida euro kokkukukkumist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles