Geniaalne idee: iduettevõte loob ümbritsevat helimaailma tuunivad kõrvaklapid

Aivar Pau
, tehnoloogiaajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Doppler Labs lubab pöörata maailma kuulmise peapeale
Doppler Labs lubab pöörata maailma kuulmise peapeale Foto: Doppler Labs

Ameerika iduettevõte Doppler Labs sai äsja 17 miljoni USA dollari suuruse rahasüsti, et luua kõrvaklapid, mis ei mängi muusikat vaid võimaldavad kasutajale sobivaks kohandada ümbritsevaid helisid.

Ettevõte juhi Noah Krafti sõnul tuletab SoHo tänavalt kontorisse kostuv autode müra talle pidevalt meelde, et meid ümbritseva maailma helid pole just alati meeldivad ja sobivad. Kraft ja tema meeskond loodabki sellele lahenduse leida uute juhtmevabade kõrvaklappide loomisega, mis peaks olema esimene samm bioonilise kuulmise suunas, vahendab Business Insider.

Eesmärgiks e ole kõigi ümbritsevate helide summutamine vaid nende muutmine. Tundub üsna ahvatlev võimalus keerata kontserdil olles bassi juurde või lennukis sõites beebide nutu helisagedused vaigistada. Krafti visiooniks on see kõik ellu viia ettevõtte Here-nimelise aktiivse kuulamise süsteemiga.

Just Here’i loomiseks kaasas Doppler Labs eilse B-seeria investeeringute voorus 17 miljonit dollarit.

Loomulikult võimaldavad loodavad kõrvaklapid muuta kogu ümbritseva heli tugevust nii valjemaks kui vaiksemaks. Kuid lisaks on loodud algoritmid enamlevinud «segajate» vaigistamiseks – olgu neiks näiteks lapsenutt, norskamine, trammikrigin. Kusjuures, ka kindlate sageduste vaigistamise järel jõuavad helid inimajju ilma tunnetatava viivituseta.

Juba on jõudnud töötava prototüübi staadiumisse ka funktsionaalsus, mis võimaldab ekvalaiseri abiga muuta ümbritseva helimaailma madalaid, keskmisi ja kõrgeid sagedusi – ideaalne vahend näiteks kontserdil laulja heli esile tuua või basse alla suruda.

Lisaks on loomisel võimalus lisada kuulatavale muusikale näiteks kaja ja teisi efekte.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles