Eesti elektri börsihind langes juunis läbi aegade madalaimale tasemele

Crisely Apri
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tugev tuul on laupäeval kella 17 ajaks jätnud elektrita 470 Elektrilevi klienti – neist 54 Lääne-Virumaal. Foto on illustratiivne.
Tugev tuul on laupäeval kella 17 ajaks jätnud elektrita 470 Elektrilevi klienti – neist 54 Lääne-Virumaal. Foto on illustratiivne. Foto: Meelis Meilbaum

Põhjamaade elektribörsi Nord Pool Spot (NPS) andmetel kujunes Eesti hinnapiirkonna keskmiseks hinnaks juunis 27,26 eurot megavatt-tunni eest. Tegemist on soodsaima NPS Eesti hinnapiirkonna kuu keskmise hinnaga elektrituru ajaloos.

NPS Soome keskmine hind oli eelmisel kuul 21,52 ning Läti ja Leedu keskmine hind 42,80 eurot megavatt-tunni kohta. Hind Eestis langes maikuuga võrreldes 15,60 protsenti, Soomes 16,81 protsenti, Lätis ja Leedus aga kasvas 14,56 protsenti. 

Juuni elektrihind on ühtlasi selgelt madalam, kui 2012. aasta lõpuni Eestis kehtinud suletud turu hind, võrdles Elering tänases pressiteates.

Eesti hinnapiirkonna keskmine hind erines Soome hinnast 30,56 protsendil tundidest ning oli 5,74 euro võrra kallim. Läti hind oli samas tervelt 15,54 eurot kallim kui Eestis. Eesti ja Läti hinnapiirkondade hinnad erinesid juunis 71,53 protsendil tundidest.

Elektri tootmishinnale mõju omavad süsinikdioksiidi emissioonikvootide hinnad püsisid juunis samal tasemel maikuuga, jäädes 7,24-7,61 euro vahemikku ühe tonni kohta.

Vastavalt finantstehingutele Nasdaq OMX Commodities turul võib 2015. aasta juulikuus kujuneda elektrienergia keskmiseks hinnaks NPS Eesti hinnapiirkonnas 29,90 eurot ja kolmanda kvartali keskmiseks hinnaks 32,50 eurot megavatt-tunni eest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles