Kreeka uus rahandusminister on Oxfordi taustaga vasakpoolne

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Yanis Varoufakis ja Eukleides Tsakalotos (vasakul).
Yanis Varoufakis ja Eukleides Tsakalotos (vasakul). Foto: MARKO DJURICA/REUTERS

Eile sai Kreeka uueks rahandusministriks  Eukleides Tsakalotos, kes on Oxfordi haridusega ökonomist. Juba täna on ta eurogrupi rahandusministrite kohtumisel, et Kreekat euroalas hoida. 

Ta sündis 1960. aastal Rotterdamis laevanduses töötava inseneri pojana. Peale perekonna kolimist Londonisse läks Tsakalotos eksklusiivsesse Londoni erakooli St. Paul's. Järgnesid ülikooliõpingud – ta omandas Oxfordi doktorikraadi majanduses ning õpetas seejärel majandust Kenti ja Ateena ülikoolides. Ta on (kaas)kirjutanud kuus raamatut, vahendas Guardian.

Miski ei võiks olla kaugem sellest, et Tsakalotos hakkas sotsialistiks. Ent just Oxfordi päevadel liitus ta Kreeka kommunistliku erakonnaga. 1990ndate alguses Kreekasse kolides aga järgnes liitumine Synaspismosiga, mis on tänase Syriza keskne rakk. Syriza liige on ta olnud enam kui kümnendiku oma elust. 2012. aastal sai Tsakalotos Kreeka parlamendi liikmeks ning tänavu aprillis läbirääkimiste delegatsiooni uueks juhiks.

Tasase olekuga Tsakalotos on Syriza majandusprogrammi autoreist. 2012. aastal avaldatud raamatus ütleb ta, et Kreekal oli selja taga kaks kümnendikku neoliberalistlikku progressi enne, kui 2008. aasta majanduskriis riigi uppi lõi. Tema jaoks ei ole tegu lihtsalt majanduskriisiga, vaid demokraatia kriisiga euroalas, vahendab Telegraph. «Me ei nõua erikohtlemist, vaid võrdset kohtlemist võrdsete Euroopas,» sõnas värske rahandusminister.

Ta usub, et Kreeka peaks jääma euroalasse – rahvuslikud lahendused on hukule määratud. Usutakse, et ta on endisest rahandusministrist Yanis Varufakisest enam vasakpoolne.

Juuni lõpus ütles ta, et laiem avalik sektor on rahast tühjaks imetud – just see näitab tema sõnul, et Kreeka tahab kokkulepet. Küll aga pole Syrizal tema sõnul mandaati ei euroalast lahkumiseks ega kasinusmeetmeteks. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles