Juunis läksid hinnad odavamaks

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nädala lõpus on kütuse hinnad tavaliselt soodsamad. Nädala alguses kihutatakse need jälle üles.
Nädala lõpus on kütuse hinnad tavaliselt soodsamad. Nädala alguses kihutatakse need jälle üles. Foto: Elmo Riig / Sakala

Tarbijahinnaindeksi muutus oli 2015. aasta juunis võrreldes maiga -0,2 protsenti ja võrreldes eelmise aasta juuniga -0,1 protsenti, indeksit mõjutas enim odavam mootorikütus.

Viimati oli tarbijahinnaindeksi kuumuutus miinusmärgiga selle aasta jaanuaris, mil see oli -0,4 protsenti, teatas statistikaamet.

Kaubad olid 2014. aasta juuniga võrreldes 0,5 protsenti odavamad ja teenused 0,5 protsenti kallimad. Kaupade ja teenuste administratiivselt reguleeritavad hinnad on eelmise aasta juuniga võrreldes langenud 0,8 protsenti ja mittereguleeritavad hinnad tõusnud 0,1 protsenti.

2014. aasta juuniga võrreldes mõjutas tarbijahinnaindeksit enim 8,9 protsenti odavam mootorikütus. Suuremat mõju indeksile avaldas veel elektri-, soojusenergia ja kütte 4,3 protsendiline odavnemine, kus kodudesse jõudnud elekter oli 6,4 protsenti ning soojusenergia 4,1 protsenti odavam kui mullu samal ajal.

Kallinejatest oli suurem mõju indeksile alkohoolsetel jookidel, mis on aastaga kallinenud 4,8 protsenti. Eelmise aasta juuniga võrreldes on toidukaupadest enim kallinenud kuivatatud puuvili ja pähklid (29 protsenti) ning odavnenud kartul (30 protsenti) ja suhkur (20 protsenti).

Maiga võrreldes oli juunis tarbijahinnaindeksi suurimaks mõjutajaks 2,8 protsenti odavnenud elekter, soojusenergia ja küte, kus kodudesse jõudnud elekter odavnes 4,1 protsenti ja soojusenergia 2,6 protsenti. Puhkusereisid olid juunis 14,2 protsenti kallimad ja kangad 7,2 protsenti odavamad kui mais.  

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles