Šveits saadab kosmosesse hiiglasliku prügikoristussatelliidi – video

Aivar Pau
, tehnoloogiaajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Šveitsi prügikoristussatelliidi mudel
Šveitsi prügikoristussatelliidi mudel Foto: EPFL

Šveitsi kosmosekeskus EPFL on otsustanud saata kosmosesse enesehävituslikule prügikoristusmissioonile selleks spetsiaalselt rajatava erilise püünisega varustatud satelliidi.

Põhjus selles, et šveitslaste hinnangul ei tohiks orbiidile muude jäätmete sekka kasutult tiirlema jääda ESTCube’ile mõõtmetelt sarnane SwissCube. Selle ende kinnipüüdmiseks ja atmosfääris hävitamiseks on nüüd plaanis erisatelliit orbiidile saata, teatab EPFL.

Ka Eesti esimese kosmosemissiooni viljaks olev satelliit ESTCube-1 tiirleb ennustuste kohaselt veel järgmised 20 aastat ümber Maa,  enne kui nii tihedasse atmosfääri langeb, et seal ära põleda.

Šveitslased leidsid aga, et SwissCube on nüüdseks kosmoses tiirelnud juba viis aastat ja aitab küll. Tegelikult on Šveitsi teadlased ja insenerid leiutanud juba viimased kolm puhastussatelliiti, mis ülesandeks on ŠwissCube esmalt kinni püüda ja siis koos temaga Maa atmosfääris ära põleda.

 Kusjuures selle 10x10x10 sentimeetrise mõõtmega ja 7 km/h tunnis liikuva satelliidi kinnipüüdmiseks kaaluti üsna erinevaid variant: alates liigendkäelisest küünisest ja lõpetades kombitsatega. Lõpuks otsustati siiski koonusekujulise võrgu kasuks.

SwissCube’i kinnipüüdmine saab olema aga väga keeruline operatsioon, kuna sellel on tumedamaid ja heledamaid osasid, mis peegeldavad päikesevalgust erinevalt ja võivad seetõttu häirida visuaalset lähenemist.

Maa orbiidil leidub tänaseks väga suurel hulgal kõikvõimalikke jäätmeid – küll töö lõpetanud satelliite, küll kanderakettide jäänuseid.  Need kujutavad reaalset ohtu nii kosmoses töötavatele inimestele kui sinna saadetavatele uutele seadmetele.

Näiteks monitoorib NASA sel põhjusel pidevalt iga orbiitidel viibivat eset, mille mõõtmed ületavad 10 cm.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles