KREEKA PÄEVIK: pensionärid tunglevad 120 euro nimel

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kreeka pensionärid protesteerivad rahandusministeeriumi ees.
Kreeka pensionärid protesteerivad rahandusministeeriumi ees. Foto: SCANPIX

Pühapäeval ütles Kreeka rahvas Euroopa kärpeplaanile ei. Järgmisel päeval astus tagasi rahandusminister Yanis Varoufakis. Mis saab edasi?

Reede, 10. juuli

14:50

Foto: SCANPIX
Foto: SCANPIX
Foto: SCANPIX

13:07

Kui Kreeka ja teiste euroala riikide rahandusministrid jõuavad homme positiivse tulemuseni Kreeka uue finantsabiprogrammi osas, siis pühapäeval Euroopa Liidu valitsusjuhtide kokkusaamist ei toimu.

12:32

Kreeklaste reformiettepanekud saavad hinnangu täna. Loe siit

11:47

Prantsusmaa on Kreeka uute reformiettepanekutega rahul. President François Hollande'i hinnangul on reformiettepanekud tõsised ja usutavad, majandusminister Emmanuel Macroni sõnul näitab Ateena oma uutes ettepanekutes suurt edasiliikumist. 

10:04

Mõjukate pangajuhtide sõnutsi seisavad Kreeka laenuasutused esmaspäeval silmitsi pankrotiga, kui valitsus nädalavahetusel kreeditoridega diilini ei jõua.

05:10

Kreeka neljapäeva õhtul esitatud reformikava sisaldab pensionisüsteemi ümberkorraldamist ning maksutõuse võlaleevenduse ja kolmeaastase rahastamisprogrammi eest. Loe ettepanekutest lähemalt siit.

Neljapäev, 9. juuli

23:50

Eurogrupi juht Jeroen Dijsselbloemi pressiesindaja kinnitas, et eurotsoon on Kreekalt uued reformiettepanekud kätte saanud. 

22:50

Rahandusminister Sven Sester ootab Kreeka valitsuselt reaalseid reformiplaane. Mingeid järeleandmisi Kreeka laenude osas Eesti teha ei kavatase. Vaata videot siit.

17:40 

Saksamaa liidukantsler Angela Merkel teatas, et on vastu Kreeka võla otsesele kärpimisele.

15:09 

Nobelist ja endine Maailmapanga peaanalüütik Joseph E. Stiglitz kirjutas Time’i kolumnis, et kasinusega jätkamine tähendaks Kreeka jaoks lõputut kriisi ja kui eurooplased ei ole valmis Kreekat aitama, siis peaks seda tegema USA.

14:56

Euroopa Ülemkogu eesistuja Donald Tusk ärgitas Kreeka kreeditore tegema "realistlikku" pakkumist riigi võlakoormuse ohjeldamiseks.

09:19

USA rahandusminister Jack Lew survestab Euroopa liidreid pakkuma Kreekale laenuleevendust ja võimalust säilitada koht eurotsoonis. Lew eilne sõnum näib olevat suunatud spetsiifiliselt Saksamaa ja selle kaasmõtlejate pihta, kirjutab Financial Times: loobuge vastuseisust Kreeka võla korstnassekirjutamisele.

07:46

Euroopa Parlamendi saadiku Guy Verhofstadti eile Strasbourgis peetud otsekohesest kõnest, milles ta kritiseeris Kreeka peaministrit Alexis Tsiprast ja Kreeka riiki, sai sotsiaalmeedias hitt, mida on praeguseks vaadatud rohkem kui kaks miljonit korda.

00:47 

Kreeka abipaketi toimimiseks tuleb riigi võlad ümber struktureerida, ütles Rahvusvahelise Valuutafondi (IMF) juht Christine Lagarde kolmapäeval.

Kolmapäev, 8. juuli

17:48

Euroopa teatas, et on valmis andma Kreekale humanitaarabi. ELi majandusvolinik Pierre Moscovic sõnas, et Kreeka ei pööranud selga Euroopale ja nemad ei tohi pöörata selga kreeklastele. 

16:10

Kes elab paremini - eestlane või kreeklane? Vaata võrdlust siit.

16:09

Venemaa majandusarengu minister Aleksei Uljukajev kinnitas, et Kreeka Venemaalt veel abi küsinud ei ole.

13:52

Kreeka on esitanud ametliku taotluse finantsabi saamiseks Euroopa stabiilsusmehhanismist (ESM).

12:50

«Ma näen oma kaaskodanikke sente kerjamas, et saia osta. Ma näen üha enam enesetappe. Ma olen tundlik inimene. Ma ei suuda oma riigi olukorda taluda,» rääkis panga ees nutma puhkenud Kreeka pensionär. Loe lähemalt siit.

12:30

«See on Euroopa probleem, mis nõuab Euroopa lahenemist... Ärme lubame lõhestatud Euroopa teket,» ütles Tsipras täna võlakriisi kohta oma kõnes Euroopa Parlamendile.

11:42

Ateena ettepanekud riigi võla restruktureerimiseks ei too Alexis Tsiprase sõnul Euroopa Liidu maksumaksjale kaasa täiendavat koormust.

07:30 

Alexis Tsiprase sõnul on Kreeka valitsus eurogrupile ja Euroopa Ülemkogule ettepanekud võlakokkuleppeks esitanud.

00:50

Itaalia peaminister Matteo Renzi sõnul on Kreekal aega pühapäevani, mil korraldatakse Euroopa Liidu 28 liikmesriigi «otsustav kohtumine» võlakriisi osas. 

00:47 

"Kreekal on aega neljapäevani välja tulla reformikavaga päästepaketi saamiseks," ütles Euroopa Ülemkogu president Donald Tusk pärast tulemusteta lõppenud eurotsooni liidrite erakorralist tippkohtumist.

Teisipäev, 7. juuli

22:24 

"Eurotsoonis on olemas «poliitiline tahe» Kreekale uue võimaluse andmiseks," ütles pärast kohtumist Brüsselis rahandusminister Eukleides Tsakalotos.

19:00

Kreeka esitas abitaotluse ESMi. 

17:45

Kreeka peaminister Alexis Tsipras peab homme Euroopa Parlamendi ees kõne. 

17.24

Fotosid rahandusministrite kohtumisel. Kreeka rahandusministri seltsilisteks on vaid teiste kolleegide portfellid. 

Foto: SCANPIX
Foto: SCANPIX
Foto: SCANPIX

16.44

Financial Times ajakirjanik ütles, et kahe eurotsooni ametniku sõnul ei esitanud Kreeka reformiettepanekuid. Kreeka ütleb, et esitas küll. 

Kathimerini ajakirjanik säutsis samuti Twitteris, et reformikava pole. Reuters vahendab, et võib-olla homme see esitatakse. 

16.24

Läti keskpanga juht Ilmars Rincevic sõnas, et Kreeka euroalast lahkumine on kõige tõenäolisem variant. 

15.10

Soome rahandusminister Alexander Stubb ütles, et nad ei käsitle täna Kreeka riigivõlga ega euroalast väljumist. Ta lisas, et Kreekal lõpeb raha 20. juuliks. 

Stubb rõhutas, et nad ootavad kreeklastelt suhtumise muutust. 

14.35

Eurogrupi juht Jeroen Dijsselbloem sõnas, et ootab Kreeka valitsuselt ettepanekuid edasi liikumiseks. Euroala rahandusministrid kohtuvad praegu. 

14.30

Euroopa Parlamendi juht Martin Schultz ütles, et ta on Kreeka euroalasse jäämise poolt, vahendab Kathimerini. Veel pühapäeval sõnas ta, et Kreeka võib vajada uut valuutat juhul, kui rahvas ütleb ei. 

12:00

Kreeka eile lahkunud rahandusminister Yanis Varoufakis selgitab oma uues raamatus, et Euroopa probleemide põhjus on kapitalistliku neoliberalismi surm ning Euroopa arhitektuur pole sellega hakkama saamiseks piisavalt tugev.  

11:40

Kreeka ajalehed kirjutavad, et kreeklased pakuvad uutes ettepanekutes ikka erisusi - näiteks 30 protsenti madalamat käibemaksumäära Kreeka saartele. Samuti peaksid nende nägemuses kärbetest pääsema kaitsekulutused. 

11:13

Euroopa Komisjoni president Jean-Claude Juncker sõnas, et kokkulepet Kreekaga täna ei tule. Ta ütles, et on Grexiti vastu, kuid rahvahääletuse tulemusi tuleb arvestada. Loe siit

11:00

Kreeka turud jäävad suletuks nii teisipäeval kui kolmapäeval, vahendas Bloomberg. 

Osad kreeklased vahetavad eurosid Bitcoinide vastu, mis on krüptoraha väärtust kergitanud. Entusiastid loodavad veelgi suuremat väärtuse kasvu, kui olukord halveneb. 

10:50

Saksamaa kantsler Angela Merkel sõnas, et Kreeka aeg hakkab otsa lõppema. Täna kohtuvad euroala liidrid ja rahandusministrid Kreeka küsimust arutama. 

09:51 Kolm ja pool tundi pärast Kreeka rahandusministri tagasiastumist saatsid Gianis Varoufakise raamatuagendid Londonis laiali suhtekorraldusliku emaili, milles pakuti väljavõtteid tema teosest «Global Minotaur» (Globaalne Minotauros) ning muudki huvitavat.

09:16 Kreeka valitsusele antakse täna õhtuks kokkulepitud tippkohtumisel viimane võimalus esitada uus reformikava. Euroala ametnike sõnutsi ei ole kõneluste taaskäivitumine siiski tõenäoline, kirjutab Financial Times.

00:50 Kreeka pangad püsivad praeguse seisuga suletuna teisipäeval ja kolmapäeval, teatasid esmaspäeval võimuesindajad.

Esmaspäev, 6. juuli

22:39 Euroopa Keskpank (EKP) teatas esmaspäeva õhtul, et otsustas jätta samaks Kreeka pankadele osutatava hädaolukorra likviidsusabi (ELA).

21:00

Kreeka sai uue rahandusministri, kes rõhutab, et Euroopa peaks arvesse võtma riikide erinevaid majandusi. Loe siit

17:20

Riigikogu liige Maris Lauri leiab, et praeguse valitusega võiks kokkulepe olla välistatud. Loe siit

16:50

Itaalia peaminister Matteo Renzi ütles, et on vaja vaadata kärbetest kaugemale - majanduskasvuni. ta ütles, et arutleda ei tuleks vaid numbritem vaid meetmete kui selliste üle, vahendas Kathimerini. 

16:33

Saksamaa liidukantsler Angela Merkel ja Kreeka peaminister Alexis Tsipras leppisid kokku, et hellenid esitavad oma ettepanekud homme toimuval tippkohtumisel sõnas Kreeka valitsusallikas väljaandele Kathimerini. 

16:23

Wall Street Journal vahendab, et peaminister alexis Tsipras tahtis rahandusminister Yanis Varoufakist välja vahetada juba tükk aega tulenevalt tolle ebapopulaarsusest teiste euroala rahandusministrite seas.

Kasuks ei tulnud seegi, et Varoufakis viitas paralleelvaluuta kasutamisele. Tegu oleks mingi võimalusega, mida jaekauplejad peaksid aktsepteerima. 

16:10

Kreeka tulemus annab jõudu ka teistele sotsialistidele. Portugali sotsialistliku erakonna juht Antonio Costa sõnas, et Kreeka näitab uue suhtumise vajalikkust. Erakond on opositsioonis, ent valimised on kolme kuu pärast. Ka Portual on Euroopalt abi palunud. 

15:40

Venemaa ütleb, et Kreeka ja võlausaldajate vahel on aeg kompromissiks. Valitsuse kõneisik Dimitri Peskov sõnas, et Kreeka pole Venemaalt abi küsinud. 

15:27

Vene president Vladimir Putin ütles telefonikõnes Kreeka peaministrile Alexis Tsiprasele, et toetab Kreekat «raskuste» ületamisel, pooled arutasid ka Vene-Kreeka koostöö edasist arendamist, vahendas BNS.

14:20

Kreeka peaminister Alexis Tsipras on vestelnud nii Euroopa Keskpanga juhi Mario Draghi kui Venemaa presidendi Vladimir Putiniga, vahendas BNS. 

14:10

Euroopa Komisjoni asepresident Valdis Dombrovskis: «See pakkumine pole enam saadaval. Tervet programmi pole enam saadaval,» sõnas ta, lisades, et läbirääkimistega tuleb otsast peale alustada. 

13:40

Hispaania majandusminister Luis de Guindos sõnas, et on valmis Kreekaga uue abipaketi asjus läbi rääkima. 

13:20

Berliin ei näe vajadust Kreekaga läbi rääkida. Loe siit

12:30

ÜRO võlaekspert hindab, et Kreeka ei suudaks taluda senisest enamaid kärpemeetmeid, sest see põhjustaks sotsiaalseid rahutusi. Loe siit.

11:50

Kreeka pääseb edasisest aadrilaskmisest, kirjutab Nobeli laureaat Paul Krugman. Loe siit

11:40

Kreekas koguneb valitsus. Uueks rahandusministriks pakutakse Euclid Tsakalotos, kes seni oli Kreeka läbirääkimiste delegatsiooni juht. Oxfordi lõpetanud ökonomisti kirjeldatakse kui metoodilist ja detailidele orienteeritud inimest - Varoufakise vastandit. Ta on sündinud Suurbritannias, ent kasvanud Hollandis. 

11:00

Kogunes Kreeka valitsus. Euroopa liidrid kohtuvad homme.

10:00 

Turgudel tundub olevat nagu päev ikka. Loe siit

09:00

Rahandusminister Yanis Varoufakis astus tagasi. Loe siit

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles