Eesti korraldab USAs e-residentsuse tutvustamiskampaania

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
E-residendi kaart.
E-residendi kaart. Foto: kaader Reporter.ee videost

Riigi Infosüsteemi Amet kuulutas välja hanke e-residentsuse projekti teavitustegevuse partneri leidmiseks Ameerika Ühendriikides.

Tegemist on pilootkampaaniaga, mille tulemusena soovib EAS tutvustada e-residentsust Ameerika Ühendriikide peavoolumeedia kanalitele ja ulatusliku levikuga tehnoloogiameedia kanalitele. Sõlmitava hankelepingu maksumus on kuni 160 000 eurot koos kõikide maksudega ning kampaania toimub 2016. aasta kevadel.

„Planeerime e-residentsuse rahvusvahelist teavitustegevust, et jõuda läbi USA tippmeedia potentsiaalsete e-residentideni ja e-residentsuse platvormi arendajate ning teenusepakkujateni. Esimese kampaaniaga testime pilootkorras, kuidas selline lähenemine töötab ning millist tulemust toob. Kui tulemused on edukad, kopeerime väljatöötatud mudelit teistel sihtturgudel üle maailma,“ ütles Majandus- ja Kommunikatsiooniministeeriumi side ja riigi infosüsteemide asekantsler Taavi Kotka.

“Plaanitav kampaania on e-residentsuse esimene Eesti riigi poolt elluviidav rahastatud teavitustegevus. Teavituskampaaniat rahastab Euroopa Regionaalarengu Fond Euroopa Liidu struktuuritoetuse toetusskeemist „Infoühiskonna teadlikkuse tõstmine“,” lisas Taavi Kotka. 

Hetkeseisuga on e-residentsust taotlenud kokku üle 3500 inimese ning e-residendi digi-ID on kätte saanud üle 2000 e-residendi. Taotluseid on tulnud 101-st riigist, neist enim Soomest. Enam kui 18 000 potentsiaalset e-Residenti on tellinud programmi infokirja.

Eesti on esimene riik maailmas, mis pakub alates 2014. aasta detsembrist e-residentsust. E-residentsus annab välisriikides elavatele välismaalastele Eesti elanikega sarnased võimalused Eesti e-keskkonnas tegutsemiseks ja e-teenuste kasutamiseks. E-residentidele väljastatakse digi-ID, mis annab välismaalasele võimaluse ajada asju digitaalselt ja asukohast sõltumata.

Nii on näiteks väljastpoolt Euroopa Liitu pärit inimesel võimalik luua omale baaskeskus Euroopa Liidus asjaajamiseks – tal on võimalik asutada äriühing Eestis ning osaleda aktiivselt selle juhtimises, elades ise näiteks Ameerika Ühendriikides. Eesti e-residendid võivad asutada interneti kaudu ettevõtte, teha e-panganduse tehinguid, saada ligipääsu rahvusvahelistele makseteenuste pakkujatele, esitada tuludeklaratsiooni elektrooniliselt, kaugjuhtida ettevõtet ning digitaalselt allkirjastada dokumente ja lepinguid.

E-residendi digi-ID ei ole füüsiline isikut tõendav või reisidokument ja sellel ei ole fotot. E-residentsus ei anna kodakondsust, maksuresidentsust, elamisluba ja Eestisse või Euroopa Liitu sisenemise luba.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles