Rahupreemia tõi laureaadi abikaasale koduaresti

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liu Xiaobo vabastamist nõudev plakat.
Liu Xiaobo vabastamist nõudev plakat. Foto: AP / Scanpix

Hiina valitsus rabas nädalavahetusel väsimatult tööd teha, summutamaks uudiseid Nobeli rahupreemia omistamisest vangistatud dissidendile Liu Xiaobole: vahistas aktiviste, kehtestas meediasulu ning pani koduaresti laureaadi abikaasa.

Raevunud valitsus andis vastulöögi nii riiklikes kanalites kui küberruumis, mida enamjaolt kontrollib.

Kommentaarid, rõõmuavaldused ja kriitika internetis välistati, dissidendi nimega seonduvad otsingutulemused ja tekstisõnumid blokeeriti.

Meediale anti korraldus avaldada üksnes valitsuse nõelavat kriitikat Nobeli komitee otsuse aadressil.

Pekingi politsei pidas kinni 17 demokraatlikult meelestatud advokaati, blogijat ja aktivisti, kes reedel ühte kohalikku restorani Liu võitu tähistama kogunesid.

Enamik lasti pärast 24-tunnilist kinniistumist taas vabadusse, mitmele määrati aga koduarest.

Liu abikaasa Liu Xia teatas oma Twitteri konto vahendusel, et võimud panid ta 8. oktoobril koduaresti. Politsei toimetas naise pühapäeval Liu vanglasse, et ta võiks mehele võidust teatada. Nüüd on naine Liu USAs baseeruva õigusmeskonna liikme Yang Jianli andmetel de facto koduarestis.

Liu arreteeriti valitsust kritiseerivate artiklite avaldamise ning demokraatiat pooldava avalduse Harta 08 organiseerimise eest. Varasemalt veetis ta 18 kuud vanglas selle eest, et osales aktiivselt Taevase Rahu väljaku protestiaktsiooni korraldamises.

Hiinas teavad aga suhteliselt vähesed, et Liu vangis istub. Seetõttu võivad valitsuse pingutused arutelu lämmatamiseks mõjuda hoopis vastupidiselt. Inimestel võib tekkida huvi, et kellega siis tegemist on ja mille eest ta trellide taha on pandud.

Kuna Pekingi meedia ja politsei on tegutsenud niivõrd karmilt, toob see tõenäoliselt Lääne poolt kaasa veelgi enam kriitikat. Nobeli komitee ei jätnud mainimata, et Liu vangistus on kujukaks näiteks sellest, kuidas valitsus eirab Hiina põhiseaduses tõotatud sõna-, kogunemis- ja meeleavaldamisvabadust.

Peking tembeldas ülalmainitud kriitika nädalavahetusel kultuuriliseks hegemooniaks. Riigiväljaanne Global Times süüdistas Nobeli komiteed «ülbuses ja eelarvamustes riigi suhtes, mis on teinud viimase 30 aastaga nii majanduslikus kui sotsiaalses mõttes ülimalt tähelepanuväärseid edusamme».

Leht lisas, et autasu kui selline «kannab endas Lääne ideoloogia vaimu».

Copyright The Financial Times Limited 2010.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles