Kreeka pangad plaanivad lüüa hambad hoiustesse

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kreeklased katsuvad, kas panga uks avaneb.
Kreeklased katsuvad, kas panga uks avaneb. Foto: YANNIS BEHRAKIS/REUTERS

Kreeka pangad valmistavad igaks juhuks ette varuplaani enda päästmiseks hoiustajate «abiga», ütlesid eile Financial Timesile meetmetega kursisolevad allikad.

Kava kohaselt krabaksid pangad endale vähemalt 30 protsenti üle 8000 euro suurustest hoiustest. Allikate sõnutsi on selline stsenaarium vähemalt ühe panga puhul üha tõenäolisem.

Samm sarnaneks oma olemuselt aastal 2013 Küprosel korraldatud manöövriga, kus nn juukselõikust rakendati hoiustele üle 100 000 euro.

Hoiustajate raha läheks käiku osana Kreeka pankade rekapitaliseerimisest, mis lepitaks kokku kreeditoridega – Euroopa Komisjoni, Rahvusvahelise Valuutafondi ja Euroopa Keskpangaga.

«See [juukselõikus] rakenduks osana Kreeka pangandussektori üleüldisest restruktureerimisest, kui Kreeka on tagasi abipaketi peal,» ütles üks asjaga kursisolev isik. «See asi ei juhtuks otsekohe.»

Euroala ametnikud ütlesid, et Kreeka pankade sulgemise või hoiustajate raha kaasamise osas ei ole otsust tehtud.

Nimetatud protsessi käivitaks Euroopa Keskpank, kes kuulutaks pangad maksejõuetuks või keeraks kinni kriisilaenu kraanid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles