Põgenev Kremli pankur võttis Prantsusmaa kodakondsuse

Andres Reimer
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa majanduslehe Vedomosti andmetel loodab endine senaator Sergei Pugatšov, et Prantsusmaa põhiseadus kaitseb teda Putini karistava käe eest
Venemaa majanduslehe Vedomosti andmetel loodab endine senaator Sergei Pugatšov, et Prantsusmaa põhiseadus kaitseb teda Putini karistava käe eest Foto: Vedomosti

Venemaal väidetava pangapettuse tõttu tagaotsitavaks kulutatud endine Föderatsiooninõukogu liige Sergei Pugatšov võttis Prantsusmaa kodakondsuse, sest selle riigi põhiseadus ei luba oma kodanike välja anda.

Venemaa kuulutas varem Putinile lähedal seisnud Pugatšovi rahvusvaheliselt tagaotsitavaks, süüdistades meest talle kuuluva Mezprombanki klientide raha raiskamises ligi 500 miljoni euro väärtuses ja tagastamatute laenude väljastamises ligi ühe miljardi euro väärtuses, kirjutas Vedomosti.

Mees ise eitab oma süüd.

Varem Londonis redutanud Pugatšov asus aga nüüd ootamatult elama Prantsusmaale ning on mehe esindaja sõnul võtnud ka Prantsusmaa kodakondsuse. Prantsusmaa põhiseadus ei luba riigi kodanike välisriikidele välja anda.

Pugatšov teatas, et kavatseb kohtu kaudu Venemaalt välja nõuda ligi 14 miljardi euro väärtuses oma varasid.

Kolm aastat tagasi Venemaa kodakondsusest loobunud Pugatšov väitis tänavu juuni lõpus Briti meediale, et avastas kahe oma auto alt lõhkeseadmed. Mees väitis, et sellise KGB stiilis sammuga püüti talle kätte maksta, sest ta osutab vastupanu enda Venemaale välja andmisele.

Endine Putini liitlane ja varem Kremli pankuriks kutsutud Sergei Pugatšov, ütles aasta tagasi Briti ärilehele Financial Times, et Venemaa president Vladimir Putin on muutnud Vene majanduse feodaalseks süsteemiks, kus ärimehed on ainult nimeliselt oma varade omanikud.

Pugatšov väitis, et kui Putin taastas riigi kontrolli majanduse põhisektorite üle, siis äri ja Kremli vahelised piirid kadusid. Lääne sanktsioonid Venemaa vastu on seda protsessi tema sõnul üksnes kiirendanud. «Riigis on sisuliselt sõjaseisukord. Elu toimub Putini ja tema lähikonna sõjaliste reeglite järgi,» ütles Pugatšov lehele.

Pugatšovile kuulusid Venemaal Mežprombank ja moodsad laevatehased. 2008. aastal hindas Forbes tema varaks kaks miljardit dollarit. 2010. aastal kuulutas Moskva pank välja Mežprombanki pankroti, mida ärimehe sõnul oli Kremlile vaja selleks, et üle võtta tema laevatehased. 2011. aastal põgenes ta Londonisse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles